ΣΚΥΛΙΑ, ΓΑΤΕΣ, ΑΛΟΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Συχνά μιλάμε για την πολύ σημαντική εξέλιξη των αισθητήριων οργάνων των ζώων, που βασίζεται στην έκτη αίσθηση που έχουν τα ζώα. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό.

Ωστόσο, αφού καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον μύθο του υπερφυσικού, καταλήξαμε στο ό,τι ένα σύνολο ειδικών βιολογικών μηχανισμών είναι υπεύθυνο για την έκτη αίσθηση.

Λέγεται πως οι γάτες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την έκτη αίσθηση. Υπάρχει σίγουρα ένας αέρας μυστηρίου γύρω από την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά αυτών των ζώων.

Μήπως οι γάτες νιώθουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να νιώσουμε;

Έτσι, μια χαμένη γάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, βρίσκει το δρόμο της επιστροφής με τη βοήθεια του μαγνητικού πεδίου της γης.

Αυτό γίνεται χάρη σε μικρά σωματίδια σιδήρου που βρίσκεται στον εγκέφαλο της, δηλαδή κάτι σαν ένα είδος εσωτερικής βιολογικής πυξίδας!

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι ζώα όπως τα πουλιά, οι χελώνες και ο σολομός μεταναστεύουν χρησιμοποιώντας την εσωτερική βιολογική πυξίδα, μια αίσθηση μαγνητικής κατεύθυνσης. Αλλά, και τα μικρά θηλαστικά, όπως τα τρωκτικά και ένα είδος νυχτερίδας έχουν επίσης αυτό το είδος βιολογικής – μαγνητικής πυξίδας.

Εξετάζοντας τις πιο καθημερινές καταστάσεις, όλοι έχουν εμπειρίες με ζώα, όπως σκύλους που διαισθάνονται πότε γυρίζει το αφεντικό τους αν και είναι ακόμα χιλιόμετρα μακριά, ακούν τη μηχανή του αυτοκινήτου πολύ νωρίτερα από ο άφιξης του αυτοκινήτου στο σπίτι, ή γάτες που καταλαβαίνουν πότε θα τις πάνε στον κτηνίατρο.

Φυσικά όμως, οι εμπειρίες αυτές δεν αφορούν μόνο τα κατοικίδια ζώα, διότι έχουν καταγραφεί πληθώρα ανάλογων μαρτυριών.

Τα ζώα φαίνεται ότι παρουσιάζουν μια συνειδητοποίηση για την επερχόμενη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο η αναγνώριση μιας επικείμενης καταστροφής.

Οι αλλαγές συμπεριφοράς είναι κοινές και στα άγρια αλλά και κατοικίδια ζώα πριν από μια σεισμική δραστηριότητα. Τα σημάδια στην αλλαγή της συμπεριφοράς είναι συνήθως εμφανή μεταξύ 24 έως 48 ώρες, αλλά καμιά φορά ακόμα και 30 ημέρες πριν, μιας σεισμικής δραστηριότητας της γης.

Όλοι μάθαμε ότι τα ζώα εκκένωσαν την επικίνδυνη περιοχή πριν από το τσουνάμι. Αυτό βασίστηκε στην έκτη αίσθηση και στο ένστικτο επιβίωσης τους.

Ναι τα ζώα έχουν την έκτη αίσθηση και αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά παραδείγματα.

Διάφορες ομάδες ζώων αποφεύγουν τους κυνηγούς, ενώ κάποια που δεν είναι για κυνήγι, δηλαδή δεν κινδυνεύουν από τους κυνηγούς, επιδεικνύουν απόλυτη αδιαφορία.

Άγρια ζώα που αποφεύγουν συνήθως τους ανθρώπους, εμφανίζουν την επιθυμία να έρθουν σε στενή επαφή μαζί τους και μερικές φορές μπαίνουν σε κατοικίες, σε αχυρώνες, πράγμα εξαιρετικά παράδοξο, αλλά κατανοητό αφού πρόκειται για μια επερχόμενη καταστροφή.

Οι γάτες είναι συνήθως νευρικές και τα προειδοποιητικά σημάδια είναι η απόκρυψη, τρέχουν μανιωδώς και προσπαθούν να διαφύγουν προς τα έξω, πολλές φορές γίνονται επιθετικές και οι περισσότερες γάτες θα κρυφτούν στην αγαπημένη τους κρυψώνα.

Τα σκυλιά συνήθως δεν κρύβονται.

Γενικά πριν από σεισμική δραστηριότητα ουρλιάζουν, έχουν ανησυχία, επιθετικότητα, και αύξηση της αφοσίωσης στον ιδιοκτήτη τους.

Τα άλογα και όλα τα δίχηλα ζώα συχνά αρνούνται να μπουν σε αχυρώνες και συχνά έχουν την τάση να ομαδοποιούνται σε ανοικτούς χώρους, με νευρικότητα και ρυθμό.

Άλλα ζώα παρουσιάζουν ανώμαλη συμπεριφορά και ασυνήθιστες αλλαγές όπως είναι η διακοπή της χειμερίας νάρκης (φίδια, αρκούδες), ενώ οι αράχνες και τα μυρμήγκια θα εμφανιστούν νωρίτερα και όσο για τα τρωκτικά αυτά θα εισβάλουν στο σπίτια.

Έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στην ιστορία γεγονότα με ζώα, που εμφάνισαν νευρικότητα αρκετά πριν από ένα μεγάλο και καταστροφικό γεγονός (καταιγίδα, σεισμό).

Ίσως να ακούν νωρίτερα κάποιο υπόκωφο θόρυβο, ίσως να μυρίζουν τον αέρα και να αισθάνονται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και στη βαρομετρική πίεση, ίσως να καταλαβαίνουν τις ηλεκτροστατικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα, ίσως…

Οποιαδήποτε όμως και να είναι η απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς και καταγραφές το γεγονός είναι ότι τα ζώα είναι ικανά να δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα οποία εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε σε θέση να τα αισθανθούμε και πολύ περισσότερο να τα καταλάβουμε.

Τελικά αυτή η ικανότητα αναπτύχθηκε σαν μέσο επιβίωσης, παρέχοντας ένα έγκυρο σύστημα προειδοποίησης.

Ο κόσμος πρέπει να έχει αποκαλυφθεί πολύ περισσότερο σε κάποια υπερευαίσθητα ζώα, απ’ ότι σε λιγότερο προικισμένα πλάσματα, όπως είμαστε εμείς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

vets.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ