ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΑΟΚ

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 21 Ιουλίου, τα μέλη της Γραμματείας του Πανθεσσαλικού Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ Στέργιος Γούσης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χρήστος Γκαγκανάτσιος και Γιώργος Ζώγας.

Τα μέλη της Γραμματείας πραγματοποίησαν συνάντηση με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης,κ. Παναγιώτη Καλφούντζο, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του τμήματος για την ανάγκη ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και των περίπου 480 επιλαχόντων, πολλοί από τους οποίους είναι πραγματικοί αγρότες, ενώ έχουν παρατηρηθεί αδικίες ή παραλείψεις οι οποίες και πρέπει να αποκατασταθούν. Επιπρόσθετα, τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, σαν βασική πηγή εισοδήματος, έτσι ώστε να παραμείνουν στην αγροτική δραστηριότητα και να μην την εγκαταλείψουν.

Με δεδομένο ότι η επιπλέον χρηματοδότηση που θα υπάρξει στο πρόγραμμα θα βοηθήσει την ένταξη του 40 % των επιλαχόντων νέων αγροτών, το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να ενταχθεί μέχρι και το 80 % των επιλαχόντων.

Πρόκειται δε να συνεχίσει την άσκηση πιέσεων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κυβέρνηση, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να δοθούν λύσεις, τόσο στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, όσο και σε άλλα προγράμματα, όπως της Νιτρορύπανσης και των Σχεδίων Βελτίωσης, ζητώντας παράλληλα την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού, τονίζοντας ότι με το απαραίτητο προσωπικό, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότεροι και ενδελεχείς έλεγχοι, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο έχει εκχωρήσει στις Περιφέρειες  σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που φτάνουν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Πανθεσσαλικό Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε την ικανοποίηση του για την σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με τις Περιφέρειες της χώρας, καθώς δίνει την ευκαιρία συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων με κύριο στόχο την αποκέντρωση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και την εφαρμογή τους με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σαφούς στόχευσης και ουσιαστικής αξιοποίησης των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία, που θα συμβάλλει δημιουργικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ