Η ΧΑΒΑΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

Η Χαβάη είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που προετοιμάζει τους πολίτες της για πιθανή επίθεση με πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα.

Η πολιτεία προωθεί μια εκπαιδευτική εκστρατεία για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν στην απίθανη περίπτωση που ένας βαλλιστικός πύραυλος χτυπήσει το νησί.

Οι πολιτικοί αξιωματούχοι της Χαβάης έχουν ζητήσει από τους Υπαλλήλους  διαχείρισης έκτακτων αναγκών να ενημερώσουν τα σχέδια που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και αφορούν στην αντιμετώπιση πυρηνικής επίθεσης. Απειλή που θεωρούν οτι είναι υπαρκτή από τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τον περασμένο μήνα.

Ο οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών (EMA) της πολιτείας πιστεύει ότι οι προετοιμασίες για μια πιθανή επίθεση δεν μπορούν να περιμένουν πια.

“Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αδικαιολόγητο άγχος στο κοινό … αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν πιθανώς να φτάσουν μία μέρα την πολιτεία μας”, ανέφερε ο EMA σε δήλωση.

Από τον Νοέμβριο, ο EMA θα αρχίσει να διεξάγει μηνιαίες δοκιμές με σειρήνες για «προειδοποίηση επίθεσης» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του ’80.

Ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν στους πολίτες τους επόμενους μήνες για να τους ενημερώσουν.

“Εάν οι πολίτες δεν είναι εκπαιδευμένοι, θα μπορούσαν πραγματικά να φοβηθούν από αυτή την κίνησή μας”, δήλωσε ο διευθυντής της EMA, Toby Clairmont.

Τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιδρούν αμέσως όταν ακούν την σειρήνα καθώς ένας πύραυλος μπορεί να προσγειωθεί σε 15 ή 20 λεπτά μετά την εκτόξευση.

“Δεν θα έχετε χρόνο να σηκώσετε την οικογένειά σας και να πάτε σε ένα καταφύγιο και όλα αυτά τα πράγματα … Πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση”, είπε ο Clairmont.

Η Charlene Chan, διευθύντρια επικοινωνιών της Αρχής Τουρισμού της Χαβάης, χαρακτήρισε τη δυνατότητα μιας επίθεσης ως “απομακρυσμένη” και εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα αποτρέψουν τους τουρίστες από να επισκεφτούν τη Χαβάη.

“Η ασφάλεια του καθενός στη Χαβάη είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας … [αλλά] αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους τουρίστες να μείνουν μακριά από τη Χαβάη”, δήλωσε. “Οι κάτοικοι του νησιού βασίζονται στην επιτυχία του τουρισμού για το βιοπορισμό τους”.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ