ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Με ποδήλατο γίνεται η διενέργεια των αστυνομικών ελέγχων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα της Αθήνας, οι οποίοι αντί να κυκλοφορούν με περιπολικό ή μοτοσικλέτα, κινούνται με ποδήλατα, δημιουργώντας μία πιο ευρωπαϊκή εικόνα για την Ελληνική Αστυνομία.

Με στόχο την αναβάθμιση της ασφάλειας των επισκεπτών της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια ειδική δράση, που περιλαμβάνει αστυνομικούς, οι οποίοι κινούνται με ποδήλατα κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλου ενδιαφέροντος.

Ένα από τα σημεία που περιπολούν είναι η οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί συναντήσαμε μία ομάδα αστυνομικών-ποδηλατών με τη διοικήτρια της υπηρεσίας.

«Η δράση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2015 και έχει στόχο την ταχύτερη και πιο αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της χώρας, αλλά και των πολιτών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπαστυνόμος Γεωργία Αρχιμανδρίτη, διοικήτρια του τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Αθηνών.

«Οι αστυνομικοί με ποδήλατο κυκλοφορούν σε περιοχές όπου το περιπολικό δεν μπορεί να πάει, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι στύλοι του Ολυμπίου Διός, το Καλλιμάρμαρο, ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο, η πλατεία Συντάγματος, ο πεζόδρομος της Ερμού, η περιοχή της Πλάκας, η πλατεία Μοναστηρακίου, το Θησείο και η Αποστόλου Παύλου» τόνισε.

Τα καθήκοντά τους εκτείνονται από την προστασία των πολιτών και των τουριστών στις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι τη βοήθεια με συμβουλές και κατευθύνσεις στους επισκέπτες της πόλης. «Οι ποδηλάτες μας ανταποκρίνονται με αμεσότητα σε οποιοδήποτε αίτημα τουριστών, πολιτών, επισκεπτών για να παρέχουν πληροφορίες ή κατευθύνσεις ανάλογα με το θέμα που αντιμετωπίζουν κάθε φορά. Διαχειρίζονται, κυρίως, θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος και διαχειρίζονται θέματα αστυνομικής φύσεως σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όποτε αυτό χρειάζεται», εξηγεί η κ. Αρχιμανδρίτη.

Οι τουρίστες έχουν, για παράδειγμα, την ευκαιρία να παραπονεθούν στους αστυνομικούς-ποδηλάτες σχετικά με το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει ένα ξενοδοχείο, όταν δεν είναι οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία που έχει γίνει.

«Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι γενικής αστυνομικής φύσεως, όπως κλοπές, κυρίως σε βάρος τουριστών, επαιτεία από γυναίκες, κυρίως χρησιμοποιώντας ανήλικα πάλι σε περιοχές όπου κινούνται τουρίστες, παράνομες ξεναγήσεις για τις οποίες δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά καταγγελίες από νόμιμους ξεναγούς, καθώς και για παράπονα για παράνομες σταθμεύσεις σε πεζοδρόμους και σε πλατείες της περιοχής τα οποία δεχόμαστε από καταστηματάρχες της περιοχής. Η πιο συνηθισμένη ερώτηση έχει να κάνει, κυρίως, με τα μέρη τα οποία ψάχνουν να βρουν οι τουρίστες για να επισκεφθούν», δηλώνει ο υπαρχιφύλακας Παναγιώτης Τσολάκης.

ΑΠΕ- ΜΠΕ  

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ