ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΡΟΝ»

Η προγραμματισμένη θεματική εκδρομή «Βυζαντινές μνήμες και βαλκανικό παρόν» που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης» μετακινείται χρονικά και θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 24 μέχρι 27 Αυγούστου 2017, με την ελπίδα ότι αυτό το διάστημα θα είναι πιο βολικό για περισσότερους.

Μετά από συνεννοήσεις με το Γραφείο Γενικού Τουρισμού MANDELAS TOURS το κόστος της εκδρομής έχει υπολογιστεί ως εξής (συμπεριλαμβάνει μετακινήσεις, τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο και ημιδιατροφή):

– Με 30 – 40 συμμετέχοντες, 195 €

– Με 41 και πάνω συμμετέχοντες 165 €

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι τις 10 Αυγούστου 2017 στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού MANDELAS TOURS – τηλέφωνα 2492 026111  και 6936 645119, ώστε να διατηρηθεί το κόστος στα 165 € ανά άτομο.

Πρόγραμμα θεματικής εκδρομής «Βυζαντινές μνήμες και βαλκανικό παρόν»

Η επίσκεψη στον συγκεκριμένο πολυσήμαντο ιστορικό χώρο, ο οποίος αποτέλεσε για αιώνες πολιτισμική ενδοχώρα του Βυζαντίου, θα έχει ως επίκεντρο:

(α) μνημεία της εποχής της ακμής της Σερβίας (13ος έως 14ος αιώνας μ.Χ. δυναστεία των Νεμάνια), με στόχο να αναδειχθεί το βυζαντινό πολιτισμικό υπόστρωμα της περιοχής.

(β) σύγχρονες πόλεις οι οποίες – πολιτισμικά και πληθυσμιακά – ενσαρκώνουν το ιδιαίτερο βαλκανικό παρόν.

Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2017

Αναχώρηση από Τύρναβο / Αμπελώνα / Λάρισα

Επίσκεψη στο μοναστηριακό συγκρότημα Νέρεζι (απόσταση 8 χλμ. από τα Σκόπια) και στο ναό Αγίου Παντελεήμονος (1164, αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός). Οι τοιχογραφίες του ναού αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης της κομνήνειας περιόδου (ισοδύναμης ποιότητας με τις αντίστοιχες πολλών μνημείων ανά την Ελλάδα).

Άφιξη στο Πρίζρεν το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Σκάρδου, 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Πρίστινας, και διασχίζεται από τον ποταμό Λούμπαρτ. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, με πληθυσμό 221.000 κατοίκων η οποία ιδρύθηκε τον 11ο μ.Χ. αιώνα από τους βυζαντινούς και κατά το 14ο αιώνα, υπήρξε πρωτεύουσα της Σερβίας και έδρα της αυτοκρατορικής αυλής του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Δουσάν. Επρόκειτο για ένα μεγάλο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο στο εσωτερικό της Βαλκανικής στη διαδρομή από τη Σκόδρα προς τις ακτές της Αδριατικής. Σήμερα οι Αλβανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα.

Διανυκτέρευση στο Πρίζρεν

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Επίσκεψη στην περιοχή της Πρίστινας και στο σερβικό μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα (κωμόπολη και σερβικός θύλακας με 10.000 κατοίκους, Σέρβους πρόσφυγες από την Πρίστινα στον πόλεμο του Κοσόβου το 1999). Το Μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα είναι το αξιολογότερο μνημείο του Κοσόβου. Οικοδομήθηκε το 1321 από τον Σέρβο βασιλιά Στέφανο Μιλούτιν (ιδρυτή της σερβικής δυναστείας των Νεμάνια) και αντιπροσωπεύει το απόγαιο της σερβικής βυζαντινής παράδοσης και της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης.

Επίσκεψη στο Πετς (το Ιπέκιο των Βυζαντινών) το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μαυροβουνίου, κτισμένο στους πρόποδες των Καταραμένων Ορέων και διασχίζεται από τον ποταμό Μπίστριτσα. Έχει 82.000 κατοίκους σχεδόν εξ ολοκλήρου Αλβανούς και ανατολίτικο χαρακτήρα (τεμένη, παζάρια και παλιά τούρκικα σπίτια). Υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό χριστιανικό κέντρο, επειδή ήταν εγκατεστημένη εδώ η έδρα της σερβικής Αρχιεπισκοπής του Ιπεκίου.

Επίσκεψη στον Πατριαρχείο του Πετς με τις τρεις μεγάλες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 14ο μ.Χ. αι.

Επίσκεψη στη σερβική Μονή Βισόκι Ντέτσανι που βρίσκεται 10 χλμ. νοτιοδυτικά του Πετς. Χτίστηκε από τον Σέρβο βασιλιά Στέφανο Ούρος Γ΄ το 1335. Θεωρείται εξαιρετικό πολιτιστικό μνημείο και βρίσκεται, από το 2004, υπό την προστασία της UNESCO.

Διανυκτέρευση στο Πρίζρεν

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Επίσκεψη στο ναό της Παναγίας της Λιέβισκα του Πρίζρεν (1306-1307), η οποία διαθέτει διαδοχικά στρώματα τοιχογραφιών με σημαντικότερα εκείνα που ανήκουν στην παλαιολόγεια αναγέννηση.

Άφιξη στα Τίρανα.

Επίσκεψη στο παρεκκλήσι του ναού της Αναστάσεως των Τιράνων (τοιχογραφίες Χρήστου Παπανικολάου)

Διανυκτέρευση στα Τίρανα

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Γνωριμία με τα Τίρανα.

Επίσκεψη σε Αργυρόκαστρο (πιθανόν και Λεσκοβίκι)

Άφιξη σε Λάρισα / Αμπελώνα / Τύρναβο

Οι διοργανωτές της εκδρομής είναι δυνατόν να πραγματοποιούν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη διεξαγωγή της εκδρομής.

Οι ξεναγήσεις στα μνημεία θα γίνονται από μέλη των «Φίλων της Βιβλιοθήκης».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com