ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ “ΟΡΓΙΩΝ” ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ: Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ…

Σε διάβημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για τις δηλώσεις και τη στάση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα προχώρησε την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση.

Τελευταία αφορμή ήταν οι νέοι ψευδείς ισχυρισμοί του, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά κατέρρευσαν με ευθύνη όλων των πλευρών.

Στην πραγματικότητα, την ευθύνη φέρει ακεραία η τουρκική πλευρά, η οποία απέρριψε και τις οδυνηρές προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που χαρακτηρίστηκαν από ακραία υποχωρητικότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε αυτή την απελπισμένη κίνηση για να δείξει έμπρακτα, για μία ακόμη φορά, τη βούλησή του για τη λύση του Κυπριακού, αλλά αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον κατοχικό ηγέτη.

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, τόσο ο Τσαβούσογλου, όσο και ο Ακιντζί, που μιλούσε όταν του έδινε τον λόγο ο Τούρκος υπουργός, ζήτησαν περισσότερες υποχωρήσεις και αρνήθηκαν κάθε συμβιβασμό στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

  • Η πηγή που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων στο περίφημο δείπνο του Κραν Μοντανά -ξεκίνησε το βράδυ της 6ης Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την επομένη στις 2.30 π.μ.-, αλλά και των ισχυρισμών του κ. Άιντα μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε ότι ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα «συνειδητά ψεύδεται», και η προσπάθεια του έγκειται στο ξέπλυμα των ευθυνών της Τουρκίας. Στο διάβημά της, η Αθήνα υπογράμμισε ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ «υποστηρίζει μονόπλευρα τους Τούρκους και πρέπει να σταματήσει πάραυτα» (να το κάνει), ενώ ειδική αναφορά έγινε στις δηλώσεις του, στις οποίες -όπως τονίστηκε- «δεν λέει την αλήθεια».

Στόχος του κ. Άιντα, όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει, είναι ο Πρόεδρος του Κύπρου, τον οποίο θεωρεί και ως «τον αδύνατο κρίκο» της διαπραγμάτευσης, καθώς πιστεύει ότι με πίεση θα προχωρήσει και σε άλλες υποχωρήσεις. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν αντιδρά στις επιθέσεις του, παρά το γεγονός ότι έχει αποδείξεις και στοιχεία για το ρόλο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ