3 ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Δεν χρειάζεται να ζείτε μια ασκητική ζωή για να κρατήσετε τον προϋπολογισμό σας υπό έλεγχο.

Τα περισσότερα μέλη του ομίλου των επτά μηδενικών δεν ζουν σε αρχοντικά και δεν οδηγούν μια Bentley. Μπορεί ακόμη να δείτε μερικούς δισεκατομμυριούχους να ζουν ξοδεύοντας ελάχιστα. Ο Warren Buffett εξακολουθεί να ζει στο ίδιο σπίτι της Omaha που αγόρασε για $31.500 το 1958. Ο καθηγητής του Στάνφορντ David Cheriton, δισεκατομμυριούχος λόγω του Google, φέρεται να κόβει μόνος του τα μαλλιά του.

Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν σε αυτό το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αρχικά. Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι αποδίδουν την επιτυχία τους όχι στην πραγματοποίηση έξυπνων επενδύσεων, αλλά επειδή έκαναν οικονομία από νωρίς και τακτικά, σύμφωνα με έρευνα της PNC Wealth Management.

Και σχεδόν το 80% αναφέρει το λιτό τρόπο ζωής ως το κλειδί για την επιτυχία, σύμφωνα με έρευνα της Spectrem Group.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζήσετε μια ασκητική ζωή. Μπορείτε ακόμα να απολαμβάνετε ένα σταδιακά βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο, αρκεί να κρατάτε τον ρυθμό λίγο πιο κάτω από το ρυθμό αύξησης του εισοδήματός σας.

Οι κινήσεις σας για να απολαύσετε τη ζωή 

  • Βάζετε στην άκρη τις μισές σας αυξήσεις

Ένας σίγουρος τρόπος για να επιταχύνετε το δρόμο σας σε μια επταψήφια καθαρή αξία είναι να αποταμιεύετε όλες τις αυξήσεις και τα μπόνους που παίρνετε. Όμως, η υπερβολική στέρηση τώρα μπορεί να σας  οδηγήσει σε άλλες υπερβολές αργότερα.

Ακολουθήστε τη μέση οδό: Αποταμιεύστε το 50% από τις κανονικές αυξήσεις και τα μπόνους – και περάστε με τα υπόλοιπα. Ψυχολογικά, “είναι σημαντικό να γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας”, λέει η Susan Mitcheltree, χρηματοοικονομικός σχεδιαστής στο Lutherville-Timonium, Md.

  • Ζείτε στην πολυτέλεια, απλά όχι σε μεγάλο σπίτι

Ο βασικός κανόνας για το σπίτι που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά είναι το 28% του ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματος.

Αλλά ποιος λέει ότι πρέπει να ξοδέψετε το 28%; Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κανόνα, ένα πρόσωπο που βγάζει $80.000 θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια δόση ύψους 1.900 δολαρίων. Με βάση ένα τριετές δάνειο με επιτόκιο 4,25%, η τιμή φτάνει τα 375.000 δολάρια. Αν όμως μειώσετε την υποθήκη στο 23% του εισοδήματος (μικρότερο σπίτι), θα μειώσατε την πληρωμή σας στα $ 1.500. Επενδύστε το 5% (28%-23%) και θα έχετε επιπλέον 333.000 δολάρια για τη διάρκεια του δανείου.

Επίσης, ποιος λέει ότι πρέπει να πάρετε ένα δάνειο 30 ετών; Τα 15 χρόνια στεγαστικά δάνεια θεωρούνται τα καλύτερα, λόγω των “εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων” που μπορείς να εξοικονομήσεις. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του 28%, ένα 15ετές δάνειο με 3,5% θα σας εξοικονομήσει $168,000 σε τόκους σε σχέση με ένα δάνειο 30 ετών με 4,25%. Και μόλις πληρωθεί το δάνειο, είστε ελεύθεροι να επενδύσετε τα 1.900 δολάρια το μήνα για τα επόμενα 15 χρόνια, κερδίζοντας άλλα 500.000 δολάρια.

  • Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτά που ξοδεύετε

Ένας τρόπος για να ελέγχετε τις δαπάνες σας, είναι να μεγιστοποιήσετε την ικανοποίηση που αποκομίζετε από τις αγορές που κάνετε.

Μια πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Journal of Psychology για τους καταναλωτές διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ βαθύτερη ικανοποίηση όταν αγοράζουν “εμπειρίες” όπως διακοπές και όχι πράγματα όπως έπιπλα ή ρούχα. Αυτό είναι εν μέρει επειδή είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν περνάμε χρόνο με ανθρώπους που αγαπάμε. Έτσι εάν σκοπεύετε να ξοδέψετε μέρος των χρημάτων σας, προτιμήστε ένα οικογενειακό ταξίδι στη Χαβάη αντί να αγοράσετε ένα ακριβό αυτοκίνητο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ