Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Την έξοδο στις αγορές αποφάσισε και έκανε πράξη η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το  Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθύν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο

Το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκυριακούς και λιγότερο συγκυριακούς λόγους. Η ζήτηση που εκδηλώνεται από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγγυάται την υπερκάλυψη της έκδοσης και κυρίως ότι τόσο το κουπόνι όσο και η τελική απόδοση του ομολόγου θα κινηθούν κοντά στο εύρος που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.

Που οφείλεται η μεγάλη ζήτηση; Σε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία, αλλά και με τεχνικής φύσης θέματα. Ειδικότερα:

1) Το ομόλογο εκδίδεται σε μια περίοδο που το momentum για την ελληνική οικονομία είναι θετικό δεδομένης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου και της επικύρωσης της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018.

2) Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στηρίζει την επενδυτική ψυχολογία, ειδικά από τη στιγμή που οίκος δίνει 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας έως τον Ιούλιο του 2018.

3) Η εν λόγω έξοδος στις αγορές είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM έως και το 2019. Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά που θα δανεισθεί.

4) Το πενταετές ομόλογο θα ωριμάζει το 2022, ήτοι ταυτίζεται η διάρκεια του με την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, γεγονός που σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

5) Ομοίως το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

6) Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου, δίνει πρόσθετες διασφαλίσεις στους επενδυτές. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομολόγα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

7) Σήμερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί θεσμικούς επενδυτές και funds που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

8) Η προσδοκία ότι έστω και λίγο πριν την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE, είναι ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους νέους τίτλους.

cnn.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com