Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΒΑΪΟ ΜΑΛΛΙΑΡΑ

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στην κατάμεστη πλατεία του Πυργετού  η εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας Πυργετού  σε «Πλατεία Βάϊου Μαλλιάρα»  και στη συνέχεια κηρύχθηκε η έναρξη  της  18ης γιορτής πίτας.

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος στην ομιλία του μίλησε για τον  Βάϊο Μαλλιάρα και παρέδωσε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πυργετού κ. Αθανάσιο Λαΐνα τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του και συγκεκριμένα στον γιο του αείμνηστου Βάϊου Μαλλιάρα ,  Γιάννη Μαλλιάρα .

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας ο γιος του Βάϊου Μαλλιάρα ,Ιωάννης Μαλλιάρας . Ακολούθησε προβολή βίντεο με κομμάτια της ζωής και το βιογραφικό του μεγάλου μουσικού και τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το νέο όνομα της πλατείας .

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος ανέφερε:

«Αιδεσιμότατε Πατέρα Αλέξανδρε, κύριε εκπρόσωπε της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κύριε πρόεδρε της τοπικής κοινότητας Πυργετού ,συνάδελφοι στον Α’και Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,εκπρόσωποι φορέων ,αγαπητοί δημότες φίλοι και φίλες σας καλόσωριζουμε στην σημερινή εκδήλωση μια εκδήλωση που εκπέμπει μια νότα αισιοδοξίας στην σημερινή δύσκολη συγκυρία ,μια εκδήλωση που έχει διπλό χαρακτήρα .

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην 18η γιορτή πίτας που πραγματοποιείται στον Πυργετό μια γιορτή που αν κρίνουμε απο τα συνεχόμενα της διοργάνωσης αποτελεί γένος για την  περιοχή μας.

Σαν δημοτική αρχή θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εκδηλώσεις όπως την σημερινή αλλα και θα διασφαλίσουμε ώστε οι παραδόσεις του τόπου μας να κληροδοτούνται ακέραιες και στις επόμενες γενιές.

Ομως σήμερα ειμαι ιδιαίτερα συγκινημένος εκτός της καθιερωμένης γιορτής εχουνε συγκεντρωθεί εδώ στον Πυργετό για να τιμήσουμε τον μεγάλο δημοτικό μουσικό τον Βάϊο Μαλλιάρα.

Σε μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης μιας προσωπικότητας που τίμησε το χωριό μας το Δήμο μας,τον πολιτισμό,τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη προσφοράς στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού.

Ο Βάϊος Μαλλιάρας ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία απο τον Πυργετό ,κατάφερε να παίξει με τους ποιο γνωστούς μουσικούς φτάνοντας με το μουσικό ταλέντο ως την άλλη άκρη του κόσμου .

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του σπουδαίου μουσικού αλλα και του ανθρώπου Βάϊου Μαλλιάρα ειναι η τεράστια συμβουλή του στην πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου .Δεκαδες τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί στο κλαρίνο το οποίο συνήθιζε να παίζει ζωντανά στα πανηγύρια του Πυργετού και της ευρύτερης περιοχής αλλα και όσα  ηχογράφησε άφησαν το στίγμα τους στην μουσική  παράδοση του Πυργετού και όχι μόνο .

Τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού που φορούν τον ονόμα του αλλα και η σημερινή ονοματοδοσία της πλατείας του Πυργετού έχει ενα συμβολικό περιεχόμενο έκφρασης σεβασμού και μνήμης στο προσώπου του, πίσω απο το όνομα του κρύβεται η προσφορά στην γενέτειρα του και στην πολιτιστική μας κληρονομιά .

Το δημοτικό συμβούλιο Τεμπών μετα απο απόφαση της τοπικής κοινότητας Πυργετού αποφάσισε ομόφωνα την ονομασία της κεντρικής  πλατείας Πυργετού σε “Πλατεία Βάϊου Μαλλιάρα”.

Αυτό ειναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε σα τοπική κοινωνία .Μελλοντική  μας στόχευση και για την ανάδειξη του μεγάλου του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου.

Ήδη ο Δήμος Τεμπών έχει ολοκληρώσει την μελέτη αξιοποίηση των δωρητών της οικίας ΝΤΑΒΑ και αναμένει την χρηματοδότηση του  απο το νέο ΕΣΠΑ.

Στις προσθέσεις μας ειναι κάποιος χώρος να ειναι αφιερωμένος στον αείμνηστο συντοπίτη μας Βάϊο Μαλλιάρα .

Τον ευχαριστούμε για το τεράστιο έργο και προσφορά του .

Θα ναι πάντα κοντά μας .

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !!!

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ και δημοτική σύμβουλος κ. Ξανθή Ζησάκη .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ο βουλευτής ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας ,ο νέος αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.Αχχιλέας Διψάνας ,Αστέριος Σαίτης,Κώστας Νταφούλης,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Ευθύμιος Μπουζέκης,Δημήτρης Τσέτσιλας,Χρήστος Τσάτσαρης,Θωμάς Τζέκας,Γεώργιος Νικολάου,Γεωργία Τσιόπα,Ελευθερία Πανάγου, οι πρόεδροι των Τ.Κ. Πυργετού κ.Αθανάσιος Λαΐνας, Ραψάνης κ.Νικόλαος Γαγάρας, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κα.Ξανθή Ζησάκη ,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου κ.Λάμπρος Ζάρρας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής  .

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com