ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ

Το Ισραήλ απομάκρυνε τους αμφιλεγόμενους ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο ιερού χώρου σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις βίαιες διαμαρτυρίες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ απομάκρυναν τις συσκευές από το θρησκευτικό χώρο τον οποίο οι μουσουλμάνοι αποκαλούν  Ευγενές Ιερό (Noble Sanctuary), και οι Εβραίοι Ναό του Όρους (Temple Mount), σε μια επιχείρηση -πριν από την αυγή- που διέταξε ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Οι ανιχνευτές μετάλλων είχαν εγκατασταθεί όταν οπλισμένοι Άραβες σκότωσαν δύο αστυνομικούς στο εσωτερικό του ιερού νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η κίνηση αυτή των Ισραηλινών εξαγρίωσε το μουσουλμανικό κόσμο και προκάλεσε μερικές από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τα τελευταία χρόνια, ενώ επτά άτομα σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε να καταργήσει τους ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του ιερού χώρου και να τους αντικαταστήσει με άλλα μέτρα ασφαλείας βασισμένα σε προηγμένες τεχνολογίες (έξυπνοι έλεγχοι), που θεωρούνται ως λιγότερο επιθετική παρακολούθηση.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπαν οτι αντί για ανιχνευτές μετάλλων, θα χρησιμοποιηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης ικανές να ανιχνεύουν κρυμμένα αντικείμενα.

Ο θρησκευτικός χώρος των 37 στρεμμάτων είναι η τρίτη πιο ιερή περιοχή του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχε πει ότι θα διέκοπτε τις σχέσεις με το Ισραήλ ώσπου να απομακρυνθούν οι ανιχνευτές μετάλλων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ