ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ Ο ΣΌΙΜΠΛΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, κάνει λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της.

Χαιρετίζει την έξοδο στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και προειδοποιεί, αναφέρει η DW στην στοσελίδα της….

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια.

Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων International Financing Review, που ανήκει στο Reuters, η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει 3 δις. Η ζήτηση των 6,5 δις ξεπέρασε ωστόσο κατά πολύ την προσφορά.

Η έξοδος στις αγορές είχε κυρίως πολιτικά κίνητρα

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά.

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι της χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:

Με θετικά σχόλια και εκτιμήσεις συνοδεύει ο γερμανικός Τύπος την είδηση της δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.

«Η Ελλάδα είναι ξανά αξιόχρεη», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά τώρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η αλλαγή πορείας. (…) Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μακρά απουσία στις διεθνείς χρηματαγορές», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκπληκτική βελτίωση» της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Η Ελλάδα μαζεύει 3 δισ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη επιστροφή στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά».

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο»

Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι η Ελλάδα διαγράφει ανοδική πορεία, όχι πλέον μόνον χάρη στην αξιοσημείωτη τουριστική άνθηση που σημειώνει. Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει:

«Ναι, η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει πλήξει κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης τόσο σκληρά όσο την Ελλάδα, η οποία είχε ζήσει τόσο ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές της από τότε που καθιερώθηκε το κοινό νόμισμα, είχε πρακτικά χρεοκοπήσει και τώρα πρέπει να διατηρείται ζωντανή από άλλα κράτη διαρκώς με νέα πακέτα βοήθειας. Η κρίση χρέους σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι επώδυνος. Όμως οι Έλληνες τον ακολουθούν κάνοντας πικρές θυσίες. Η οικονομία είναι στον πάτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και η ανεργία είναι υψηλή. Όμως το κράτος κάνει και προόδους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό, που σημαίνει ότι χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους η χώρα δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει. Τώρα έλαβε ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χρήματα στις κεφαλαιαγορές και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι αναμενόταν».

«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση των επενδυτών, η οποία, όπως επισημαίνει ήταν υπερδιπλάσια του όγκου των τριών δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές. «Το μεγάλο ενδιαφέρον συνέβαλε και σε φθηνότερους όρους χρηματοδότησης», επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζοντας το χαμηλότερο του αναμενομένου επιτόκιο, για να σημειώσει ωστόσο ότι «οι πιο τολμηρές ελπίδες των οικονομικών κύκλων της Αθήνας δεν εκπληρώθηκαν, καθότι προσδοκούσαν επιτόκιο 4,2%» αντί του τελικού 4,625%.

mignatiou.com

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com