ΓΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΙ ΑΓΧΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Ο θάνατος ενός παιδιού, το διαζύγιο ή η απόλυση από την εργασία συνδέονται με φτωχότερη γνωστική λειτουργία στα επόμενα χρόνια της ζωής ενός ατόμου, καταλήγει επιστημονική έρευνα που εκπόνησαν ειδικοί στη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ακόμα και μόλις ένα αγχωτικό γεγονός που συμβαίνει σε ένα άτομo νεαρής ηλικίας μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη μετέπειτα υγεία του, γερνόντας τον εγκέφαλό του κατά αρκετά χρόνια. 

Η εν λόγω επιστημονική ομάδα εξέτασε στοιχεία προερχόμενα από 1.320 άτομα (με μέση ηλικία τα 58 έτη) που ανέφεραν ότι είχαν αγχωτικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το δείγμα υποβλήθηκε σε δοκιμασίες που συμπεριλάμβαναν τεστ μνήμης και σκέψης. 

Οι δοκιμαζόμενοι ανέφεραν εμπειρίες όπως απώλεια εργασίας, θάνατος ενός παιδιού, διαζύγιο ή μεγάλωμα με έναν γονέα που έκανε κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα μια αλλαγή σχολείου μπορεί να θεωρηθεί ως αγχώδης εμπειρία ζωής για ορισμένα παιδιά.

Εκείνο που μένει να εξακριβωθεί είναι κατά πόσο τα αγχωτικά περιστατικά στη ζωή ενός ατόμου μπορούν να το οδηγήσουν στην άνοια.

Σημειώνεται πως η εν λόγω μελέτη παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ