ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ

Στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ πολιτισμού: “με θέα το Αιγαίο”  που διοργανώνει η περιφέρεια Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου έκθεση σύγχρονης τέχνης (υποβρύχια φωτογραφία, γλυπτική και ζωγραφική.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι 28/29/30 Ιουλίου

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Μπορισλάβα Γεωργιτσέλη ,  Αρτεμις Διαμαντή,         Αριστοτέλης Ζυγούρης,  Ελένη Λαγαρία, Ζωή Λαδίκα.

Επιμέλεια: Μάρθα Αρταπυρίδου. ιστορικός ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σε σημείωμα των διοργανωτών αναφέρονται τα εξής:

“Βυθός: Αντιπροσωπεύει μια άλλη διάσταση. Είναι ένας άλλος κόσμος, μαγικός. Νιώθουμε μια διαφορετική  ευφορία,  ελευθερία, με την απαλότητα, το κολύμπι, όταν κινούμαστε μέσα του αποτελούμε μέρος μιας μυστικής ομορφιάς. Δημιουργεί στην απεραντοσύνη του μια «φωλιά». Στο βυθό της θάλασσας συναντάμε μια παράξενη, προστατευτική αίσθηση, η οποίας μας προσελκύει να χαθούμε στην σαγήνη του. Ανήκουμε στο νερό και επιστρέφουμε σε αυτό.

Η έκθεση με τίτλο seabed περιλαμβάνει έργα που απεικονίζουν με υποβρύχια φωτογράφιση την εικόνα του βυθού. Επίσης μια σειρά έργων με ζωγραφική που αποδίδουν με μια σύγχρονη οπτική την έννοια του βυθού. Φωτιστικά γλυπτά που ο φωτισμός τους θυμίζει το φως από τα άστρα ή τον αντικατοπτρισμό των μικροσκοπικών φώτων μια καλοκαιρινή νύχτα στη παραλία. Ενώ πέτρες με σχήμα καρδιάς θα συμπληρώνουν την εντύπωση μιας παραθαλάσσιας αίσθησης.

 

Η Μπορισλάβα Γεωργιτσέλη είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, με καθηγητή τον Γιώργο Τσακίρη. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα στο Εργαστήριο χαρακτικής του Μανόλη Γιανναδάκη. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με σχέδια, ζωγραφική, γλυπτά και χαρακτικά στο: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Θεσσαλονίκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. , στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- Θεσ/νίκη και άλλα. Στις υποβρύχιες φωτογραφήσεις της ο βυθός αποδίδεται με μια σχεδόν μαγική διάσταση. Η φυσική του απεικόνιση στις φωτογραφίες δείχνει τις σπάνιες, κρυφές ομορφιές, οι οποίες αποδίδουν ένα ποιητικό, αισθητικά αποτέλεσμα. Βράχια, λουλούδια, φυτά ή διάφορες λεπτομέρειες, όπως ένας αστερίας, ένα μικροσκοπικό ψάρι, ένα λουλούδι του βυθού  αντικατοπτρίζουν  την αξία και την μοναδικότητα των πολλαπλών στοιχείων του.

Η Άρτεμις Διαμαντή σπούδασε στη σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ζ’ εργαστήρι Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Γ. Λαζόγκα. Τώρα φοιτά στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Η ζωγραφική σειρά των έργων της με θέμα τη θάλασσα αποδίδει με μια αλληγορική και αισθητική προέκταση την έννοια του βυθού, με μια παλέτα που αναδεικνύει την εντυπωσιακή απεραντοσύνη του με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς.

Ο Αριστοτέλης Ζυγούρης  σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης. Με εμπειρία στην κατασκευή ιδιωτικών έργων, έστρεψε το ενδιαφέρον του στην γλυπτική και αφοσιώθηκε στις κατασκευές περίτεχνων φωτιστικών γλυπτών.  Στα γλυπτά που θα παρουσιάσει στην έκθεση, το φως το οποίο  εκπέμπουν  παραπέμπει σε αντανακλάσεις  φωτισμών νησιών ή παραθαλάσσιων περιοχών, ή ακόμη των αστεριών μια καλοκαιρινή νύχτα. Με μια γεωμετρική δομή τα γλυπτά του κρύβουν το φως που διαχέεται με λεπτές, σχεδόν ποιητικές αντανακλάσεις.

Οι φωτογραφίες της Ελένης Λαγαρία αντιπροσωπεύουν έναν ενδιαφέροντα κόσμο. Η τέχνη της φωτογραφίας την συναρπάζει και λειτουργεί για κείνη ψυχαναλυτικά. Συμμετέχει στην έκθεση με μια σειρά έργων που δείχνει ένα νεανικό, γυναικείο σώμα να κολυμπά κάτω από την επιφάνεια του νερού, εκπέμποντας μια αίσθηση δροσιάς, ανεμελιάς. Η κατάδυση στον θαλάσσιο βυθό μεταφέρει  στον θεατή την εντύπωση μιας απολαυστικής εμπειρίας μέσα από τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

Η Ζωή Λαδίκα μετά από σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στο μάρκετινγκ και στην διοίκηση των επιχειρήσεων,  την κατέκτησε στην πορεία η τέχνη της φωτογραφίας, με την οποία ασχολείται πλέον συστηματικά.  Στις φωτογραφίες της έκθεσης απεικονίζεται είτε το σώμα μέσα στο νερό, με μια σύγχρονη αισθητική, είτε ο ίδιος ο βυθός στις μπλε και γαλαζοπράσινες αποχρώσεις του μαζί με όσα στοιχεία εμπεριέχονται σε αυτόν. Ενδιαφέρων προκαλούν οι διαθλάσεις του φωτός, όπως περνάει στο νερό δίνοντας μια  μαγική αίσθηση, την εικόνα μιας ανεξερεύνητης  διάστασης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μάρθα Αρταπυρίδου, έχει στο ενεργητικό της την επιμέλεια και οργάνωση πολλών εκθέσεων σύγχρονης σε Αθήνα,  Θεσ/κη, Λάρισα. Επίσης την διοργάνωση ημερίδων και διαλέξεων επιστημονικών και καλλιτεχνικών θεμάτων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, κείμενα και δημοσιεύσεις γύρω από την τέχνη. Στην έκθεση πέρα από την επιμέλεια θα συμμετέχει με μια εγκατάσταση. Μια σειρά πέτρες θαλάσσης σε σχήμα καρδιάς θα συμπληρώσει το ενδιαφέρον εικαστικό μοτίβο, στο οποίο θα αποπειραθεί να δοθεί η γενικότερη αίσθηση της απέραντης, βαθιάς θάλασσας και του καλοκαιρινού τοπίου”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ