ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ- ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕΣΩ …ΤΣΙΠΡΑ

Μια εμφύλια πολιτική κόντρα από το (όχι μακρινό) μέλλον, μια παλιά οικογενειακή σύγκρουση και δύο παράλληλοι δρόμοι ηγετικών φιλοδοξιών συναντώνται, και συγκρούονται, σήμερα στην Λαμία.

Το δεύτερο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Λαμία, με ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γίνεται η αφορμή και ο πολιτικός στίβος που φέρνει στο φως την υπόγεια μέχρι τώρα αντιπαράθεση ανάμεσα στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ανιψιό του, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Το χρονικό της Λαμίας

Τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια εγκαινιάστηκαν πριν από 15 ημέρες στην δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη και εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για σύνδεση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε περιοχή με το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το δεύτερο αντίστοιχο συνέδριο επρόκειτο να γίνει στην Κρήτη, ο σχεδιασμός όμως άλλαξε και μεταφέρθηκε στην Λαμία μετά από πρωτοβουλίες τόσο του ίδιου του Κώστα Μπακογιάννη όσο και των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας που ανέδειξαν τα προβλήματα υποχρηματοδότησης της περιοχής τους. Κατόπιν, δε, επαφών ανάμεσα στον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση συμφωνήθηκε η διάθεση κονδυλίων 150 εκατομμυρίων ευρώ στην περιφέρεια της Στερεάς. Με περαιτέρω συνεννοήσεις μάλιστα αποφασίστηκε να αναδειχθεί αυτή η συμφωνία στο σημερινό συνέδριο στη Λαμία, που η κεντρική του εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλητή τον Κώστα Μπακογιάννη και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το «βέτο» της ΝΔ

Και κάπου εδώ, εκδηλώθηκε και δημοσίως το εσωτερικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας: Η Πειραιώς εξέδωσε χθες μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η οποία σε πρώτη ανάγνωση βάλει κατά της κυβέρνησης αλλά στην ουσία της καλεί τους βουλευτές και τα στελέχη της – άρα, προφανώς και τον ίδιο τον Κώστα Μπακογιάννη; – να μην μετάσχουν στις “κομματικές φιέστες” που διοργανώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να έρθει σε επαφή με την κοινωνία, την οποία κορόιδεψε, οργανώνει κομματικές φιέστες και τις βαφτίζει Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια…Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές και τα στελέχη της, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου»., αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο… πρώτος βαθμός ενόχλησης στην Περαιώς, που οδήγησε και στην ανακοίνωση, ήρθε όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη του ανοιχτού διαύλου και της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υπουργείου Οικονομίας. Οι κινήσεις Μπακογιάννη θεωρήθηκε ότι δεν συνάδουν, εάν δεν υποσκάπτουν, με την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης και, κυρίως, με την προσπάθεια της Πειραιώς να αποδομήσει πλήρως το αναπτυξιακό αφήγημα του Μαξίμου.

Οι δημοσκοπήσεις και ο δήμος της Αθήνας

Η δυσαρέσκεια και η κόντρα, όμως, μάλλον έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες. Είναι γνωστό, άλλωστε, σε όλα τα κλιμάκια της ΝΔ πως ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει απλώς το πολιτικό… “αγροτικό” του στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πως οι μεσο-μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του φθάνουν σε πολύ πιο υψηλές βαθμίδες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δε, ο ίδιος ο περιφερειάρχης φροντίζει να διατηρεί ένα πολύ πιο μετριοπαθές και συναινετικό προφίλ σε σχέση με εκείνο τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και των πιο σκληροπυρηνικών στελεχών του κόμματος.

Οι εν λόγω φιλοδοξίες όμως είναι κι εκείνες που φέρονται να μην αρέσουν ιδιαιτέρως στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πόσο μάλλον μετά και από μια σειρά μυστικών δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κώστα Μπακογιάννη στις πρώτες θέσεις – ακόμη και στην πρώτη – της δημοτικότητας πολιτικών προσώπων που σήμερα βρίσκονται μεν στην ευρύτερη σφαίρα του δημόσιου βίου αλλά δεν έχουν πρωταγωνιστικό, κεντρικό ρόλο.

Σ’ αυτή την ενόχληση του αρχηγού της ΝΔ αποδίδεται και η πλήρης διακοπή κάθε συζήτησης για το ενδεχόμενο να είναι ο Κώστας Μπακογιάννης υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – μια προοπτική, που ο ίδιος ο περιφερειάρχης φέρεται να ήθελε προκειμένου, πλην των άλλων, να αρθεί και το ασυμβίβαστο μιας βουλευτικής του υποψηφιότητας λόγω της θέσης που κατέχει σήμερα. Η δε χθεσινή ανακοίνωση θεωρείται μήνυμα προς τον ίδιο να περιορίσει τόσο τις πολιτικές του κινήσεις, όσο και τα ανοίγματά του προς την κυβέρνηση.

Η απάντηση Μπακογιάννη

Η πρώτη απάντησή του, πάντως, του Κώστα Μπακογιάννη όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΝΔ ήταν εκείνη της… διπλωματικής αποστασιοποίησης “Στην πραγματική ζωή”, είπε μιλώντας στο “Κόκκινο” και αναφερόμενος σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, “συγκρούονται τα βουβάλια. Εγώ το βατραχάκι, τώρα τι πρέπει να κάνω, που είμαι αυτοδιοικητικός ; Εγώ οφείλω να μένω όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα κομματικά παιχνίδια και να προσπαθήσω να εξασφαλίσω τα μέγιστα για την Περιφέρειά μου».

Κατόπιν τούτου, έχει ενδιαφέρον το τι θα κάνει απόψε το “βατραχάκι” στο συνέδριο της Λαμίας, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. Και πώς θα αντιδράσει στη συνέχεια η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας…

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ