ΕΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η απάντηση της περιφερειακής διευθύντριας εκπαίδευσης Θεσσαλίας στον διευθυντή β/βαθμιας εκπαίδευσης Λάρισας Ι. Καψάλη

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω πως λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι μέσα από τον τύπο να απαντώ σε ανοίκειες δια γυμνού οφθαλμού αιτιάσεις σε βάρος μου, αλλά και προς το Υπουργείο, δυστυχώς όμως η δήλωσή μου είναι επιβεβλημένη για την αποκατάσταση της στοιχειώδους αλήθειας. Ας κρίνουν οι αναγνώστες λοιπόν…

Με έκπληξη   χθες Πέμπτη 27/7/2017, διάβασα το «διάγγελμα» του Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Λάρισας αναφορικά με την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων του νομού Λάρισας. Εγκαλούμαι ότι μη έχοντας δικαιοδοσία, «εκτός θεσμικής οδού», παρενέβην  στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Λάρισας επειδή σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησα το πράγματι «αυτονόητο» και νόμιμο (ν. 2690/99 αρ. 5 Πρόσβαση σε έγγραφα), το οποίο συνίσταται στο δικαίωμα του κάθε υποψηφίου να του χορηγούνται τα φύλλα  αξιολόγησης προκειμένου να καταθέσει κατά τρόπο στοιχειοθετημένο την ένστασή του.

Ο κ. Καψάλης αποκαλύπτεται και αυτοακυρώνεται, πρώτιστα στη συνείδησή του, ελπίζω, αφού το περί νομιμότητας και θεσμικότητας  «διάγγελμα», ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ενώ ο ίδιος προέβη, όχι μία αλλά δυο φορές, σε μη σύννομες ενέργειες εγώ προσπάθησα να τον προφυλάξω, για άλλη μια φορά. Ο Δ/ντης της Δ/μιας, αγνοώντας τη νομοθεσία, πρώτον  προέβη  σε πρωθύστερη και παράτυπη υπηρεσιακή πράξη και δεύτερον  ανακοίνωσε τους νέους Διευθυντές χωρίς  να έχει προηγηθεί η επιτασσόμενη από το νόμο προηγούμενη επικύρωση εκ μέρους μου της τοποθέτησης των.

«Απαγορεύει» λοιπόν στην προϊσταμένη αρχή της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη διατύπωση της άποψης για ένα θέμα που έλαβε ευρύτερης δημοσιότητας στον τοπικό τύπο και απασχολούσε πλήθος συναδέλφων. «Απαγορεύει» τη διαφορετική άποψη από αυτή που ο ίδιος είχε, για ένα μείζον θέμα που δεν είναι άλλο από αυτό του δικαιώματος πρόσβασης στα έγγραφα. «Απαγορεύει» την απάντηση σε ερώτηση δημοσιογραφική, διότι ο ίδιος θεωρεί ότι όχι μόνον είναι ανεπίτρεπτη θεσμική παρέμβαση αλλά και γενεσιουργός αιτία για «πολλαπλασιασμό» των ενστάσεων και εγκαθίδρυσης «κλίματος» γενικότερης αμφισβήτησης του κύρους του ΠΥΣΔΕ Λάρισας. Ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ ουδεμία ευθύνη φέρει για τη διαφύλαξη του κύρους του συμβουλίου. Οι άλλοι φταίνε…

Κι όλα αυτά για το «αυτονόητο» δικαίωμα… είναι απορίας άξιο που δεν «απαγόρευσε» και στο Υπουργείο να έχει διαφορετική άποψη, αν και έμμεσα   το εγκάλεσε και αυτό.

Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες αυτής της, θλιβερής και κατώτερης των περιστάσεων, κατάστασης, διαβεβαιώνω θεσμικά ότι θα συνεχίσω να φροντίζω για την τήρηση της νομιμότητας και να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα τους ενώπιον όλων, αφενός ως προϊσταμένη αρχή στηρίζοντας τις αρχές  του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου εμμένοντας σε προσωπικούς αξιακούς κώδικες και ηθική.

Στο διάγγελμα του Δ/ντη με τις αυτοεγκωμιαστικές αναφορές, την αποποίηση ευθυνών, την αυτοθυματοποίηση, σε όσα είδαν και σε άλλα τόσα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, στους συν αυτώ και στον κ. Καψάλη, «εκτός θεσμικής οδού», μια απάντηση  ταιριάζει:

– Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! / – Φταίει ο Θεός που μας μισεί! /- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!…
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; … /Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,… Κ. Βάρναλης

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ