ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!

Άλλος ένας “φιλόζωος” που αντί να στειρώσει το σκυλί του, πέταξε τα κυταβάκια του στο δρόμο και κανείς “δεν είδε τίποτα” … 

Η μικρή Ερατώ (της φωτογραφίας) διασώθηκε και αναζητά οικογένεια. 6944696535 (Αδέσποτοι Εθελοντές)

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

– Εξασφαλίζουμε την υγεία του ζώου προλαβαίνοντας σημαντικές ασθένειες όπως καρκίνο στα γεννητικά όργανα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται στη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Παρατείνουμε το χρόνο ζωής του με αυτόν τον τρόπο. Η σκυλίτσα αποκτά πυομήτρα αν αναπαράγει και οδηγεί στην αφαίρεση της μήτρας μελλοντικά.

Περιορίζουμε τις διαθέσεις διαφυγής του ζώου: Αν διαφύγει θα έρθει σε επαφή με αδέσποτο ζώο, κινδυνεύει να πάρει κάποιες ασθένειες που μεταδίδονται με την επαφή. Μπορεί επίσης να το χτυπήσει αυτοκίνητο, να τραυματιστεί, να πέσει θύμα δηλητηρίασης. Προτεραιότητα στη στείρωση αδέσποτων δίνεται στα θηλυκά κυρίως γιατί αυτά αναπαράγουν”.

Σημειώνουμε ότι ο νέος νόμος 4039 που αφορά στην προστασία των ζώων προβλέπει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του, ενώ για τα αδέσποτα, η στείρωση είναι η μόνη μέθοδος για τον έλεγχο του πληθυσμού τους.

Ένα αστείρωτο ζώο σε 5 χρόνια θα δώσει 5.000 απογόνους

Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο και αν υπάρχουν να είναι όλα στειρωμένα.

Πότε πρέπει να κάνουμε στείρωση;

“Από έξι μήνες και μετά στειρώνονται οι γάτες. Τα σκυλιά συνήθως στειρώνονται στον πρώτο χρόνο ζωής. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε κτηνίατρο και το πώς έχει μάθει να δουλεύει. Αργά ή γρήγορα το κατοικίδιο πρέπει να στειρωθεί και για την ακρίβεια, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Στειρώσεις βάσει του νόμου και κτηνιατρικής μέριμνας των ζώων βάσει νόμου είναι ευθύνη των δήμων. Οφείλουν να εκπονούν προγράμματα στειρώσεων και να διατηρούν καταφύγια αδέσποτων ζώων για να εμβολιάζονται, να στειρώνονται και εφόσον δεν υιοθετούνται να τοποθετούνται και πάλι εμβολιασμένα στους δρόμους. Υποχρέωσή τους είναι να διαθέτουν δημοτικά κτηνιατρεία.

Πόσοι δήμοι όμως στην πραγματικότητα διαθέτουν ένα οργανωμένο δίκτυο, περίθαλψης και φροντίδας για τα αδέσποτα;

Ελάχιστοι είναι οι δήμοι που το κάνουν. Ο δήμος Αθηναίων είναι ένας από αυτούς. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά επειδή υπάρχει το πανεπιστήμιο της Κτηνιατρικής, γίνονται πολλές στειρώσεις από τους ίδιους τους καθηγητές και στα παιδιά που φοιτούν εκεί. Υπάρχουν και δήμοι που περιστασιακά αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα κατοικίδια είναι αρκετά καλοί μας φίλοι και για κάποιους από εμάς, ίσως και οι καλύτεροι. Φροντίζοντας λοιπόν έναν καλό φίλο, είναι σαν να φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Η στείρωση είναι ένα από τα βασικότερα μέσα για να εξασφαλίσουμε τόσο την υγεία του κατοικιδίου, όσο και την ευνοϊκή συνύπαρξη μαζί του. Μακριά από ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις ότι κόβουμε το νήμα για τη διαιώνιση του είδους με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες.

ΚΑΙ

ΜΗΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ