ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ανακοίνωση του σωματείου υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας

Το  πακέτο των  νέων μέτρων που ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου   μπροστά στο   κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης,  εκτός όλων των άλλων που  ” φορτώνει “στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στη Κυριακάτικη Αργία.

Γενικεύεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και αφαιρεί όποιους  περιορισμούς  υπήρχαν από προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υλοποιείται μια πάγια απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το νέο νόμο  δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, όλες τις Κυριακές εκτός της δεύτερης του Αυγούστου στο Δήμο Αθήνας, σε Πειραιά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στις περιοχές γύρω από το Αεροδρόμιο της Αθήνας από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για νέες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε τουριστικές ή μη περιοχές.

Ακόμη, καταργήθηκαν οι περιορισμοί που προβλέπονται στον νόμο 4177/2013 σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shopin a shop, outlet).

Ο συγκεκριμένος νομός ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακής αργίας.Από την επομένη μέρα, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και όμιλοιπανελλαδικά, προχώρησαν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Το ΙΚΕΑ  του ομίλου Fourli, έσπευσε και ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του νέου νόμου από το κατάστημα που διατηρεί στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου της Αθήνας.Πέρα από το κατάστημα των ΙΚΕΑ  δοκιμαστική λειτουργία θα επιχειρήσουν και οι άλλες επιχειρήσεις ξεκινώντας από το εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου (FactoryOutlet, LeroyMerlin και Κωτσόβολος) ενώ ενδιαφέρον για λειτουργία τις Κυριακές έχουν δείξει και αλυσίδες σε Γλυφάδα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση όμως, η προσπάθεια που γίνεται να αξιοποιηθεί το μέτρο και σε περιοχές που ο νόμος αφήνει απ’έξω. Σύμφωνα με καταγγελίες του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Κυριακή 23 Ιούλη τα καταστήματα της εταιρείας «Lidl»της Κέρκυρας ήταν παράνομα ανοιχτά, πρακτική που απ’ ότι μαρτυρά σχετικό έντυπο στην είσοδο του καταστήματος, εφαρμόζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες!

Μετά από παρέμβαση του τοπικού κλαδικού Σωματείου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να θολώσει τα νερά, επικαλέστηκε την υπουργική απόφαση, που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές σε 4 τουριστικές περιοχές της Ελλάδας (δεν αφορά ακόμα την Κέρκυρα) και όταν είδε ότι αυτό δεν πιάνει έκανε αναφορά σε απόφαση της αντιπεριφέρειας, χωρίς όμως να μπορεί να το τεκμηριώσει!

Τακτική που θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος. Το μπαλάκι στις Περιφέρειες, αφού για την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των τεσσάρων περιοχών (περιοχές Αθήνας – Θες/κης – Πειραιά) σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Λάρισας να είναι σε επαγρύπνηση. Σε περίπτωση που ανοίξουν τα καταστήματα που εργάζονται να έρχονται σε επαφή με το Σύλλογο Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας (Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, τηλ.2410250708)  και να το καταγγέλλουν. Να μη δεχτούν να δουλέψουν άλλες Κυριακές.

Η αργία της Κυριακής κατακτήθηκε με αγώνες και δεν την χαρίσουμε σε καμία πολυεθνική σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο. Είναι μέρα που μας ανήκει. Είναι μέρα ξεκούρασης, μέρα αναπλήρωσης της εργατικής  δύναμης, μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας, στην κοινωνική ζωή και δράση μας.

Καλούμε τους Λαρισαίους καταναλωτές να μην βάλουν πλάτη να περάσει αυτό το μέτρο που μας προσθέτει κι άλλες δυσκολίες στη ζωή. Όλοι έχουν έστω και έναν εμποροϋπάλληλο στην οικογένειά τους. Πρόκειται για την ζωή των παιδιών μας, των αδερφών μας, των μανάδων και των πατεράδων μας, των φίλων μας, των γειτόνων μας. Παίζει σημαντικό ρόλο η στάση που θα κρατήσει το καταναλωτικό κοινό της Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Δεν μας λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίσουμε, τα χρήματα λείπουν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που δε μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τέλος καλούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όχι μόνο να μην πάρει μία τέτοια απόφαση για τα καταστήματα της Περιοχής μας, αλλά να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να πάρει απόφαση καταδίκης του μέτρου αυτού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Δικαστήριο της ΕΕ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης  (φύλλο Τρίτης 25 Ιούλη 2017)ετοιμάζει να νομιμοποιήσει τη δυνατότητα της εργοδοσίας να υποχρεώνει τους εργαζόμενους μέχρι και σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειά χωρίς ρεπό! Οι συνέπειες της πρότασης αυτής και της αναμενόμενης απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ, πρόκειται να είναι οδυνηρές, τόσο για την υγεία των εργαζομένων, την ασφάλεια τους στους τόπους δουλειάς, τους μισθούς τους, όσο και συνολικότερα για τη ζωή τους, καταργώντας κάθε έννοια σταθερού χρόνου δουλειάς.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι ξεκομμένες βεβαίως και από την κατάργηση της κυριακάτικής αργίας στον κλάδο του Εμπορίου, αφού ανοίγουν διάπλατα  το δρόμο και για την επόμενη εξέλιξη. Να καταργηθεί ακόμη και η προσαύξηση του ημερομισθίου της Κυριακής, που προβλέπεται σύμφωνα με την ελληνική εθνική νομοθεσία, (αλλά και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ).

ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού οδηγούν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε μία βαρβαρότητα δίχως τέλος!

 

Να μηνανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι για σφαγή, δεν είμαστε αναλώσιμοι, δε θα τους χαρίσουμε καμιά Κυριακή. Δεν θα επιτρέψουμε η Κυριακάτικη Αργία να μπει στο χρονοντούλαπο στης Ιστορίας.

 

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, την οργάνωση μας και τη συλλογική μας δράση. Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που έχουν συμφέρον να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στον κλάδο απέναντι  στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Που παρά τα εξαντλητικά ωράρια,την δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα. Βουλιάζουν στα χρέη από τη φοροληστεία, τις τράπεζες και την ληστρική πολιτική των κυβερνήσεων. Ο μαρασμός και το λουκέτο  είναι η φυσική εξέλιξη για τους αυτοαπασχολούμενους μπροστά και στη κυριαρχία των μονοπωλίων. Δυναμώνουμε την κοινή πάλη απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή, στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς, στο τσάκισμα του ασφαλιστικού

 

Παλεύουμε από κοινού για

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ