Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

Στη βελτίωση των προσβάσεων σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας η Πρόσκληση

στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τη Δράση 4.3.4. «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» με προϋπολογισμό 4.400.000,00 €, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από εθνικούς πόρους, που απευθύνεται στους Δήμους της Θεσσαλίας. Η Πρόσκληση αφορά σε έργα επέκτασης και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εξυπηρετούν τους  στόχους:

-Μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, ευκολότερη και  ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και ταχύτερη και  ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων

-Εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κ.λπ.) που αναμένεται να  συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Μέσω του προγράμματος αυτού, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ, στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους Δήμους όλης της Θεσσαλίας, τους οποίους και καλούμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση.

Η κατάθεση των προτάσεων ξεκινά στις 7 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα αφορά την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και των εμπορευμάτων σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Βέβαια ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν για αγροτικούς δρόμους αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία. Εμείς είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς το πρόγραμμα αυτό έρχεται μετά από εκχώρηση πόρων από αυτό. Χρειαζόμαστε υπερδέσμευση πόρων για να έχουμε περισσότερα έργα σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ειδικότερα μέσω της Πρόσκλησης  χρηματοδοτείται η κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση με υποχρεωτική την ασφαλτόστρωση ή τσιμεντόστρωση.

Εκτός από την υποχρεωτική τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση, τα έργα πρέπει να αφορούν υλοποίηση σε εκτός σχεδίου περιοχή, να προβλέπονται στο σχετικό δημοτικό σχεδιασμό, ενώ δεν θα περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, και δεν θα αφορούν στήριξη σε δρόμους που εξυπηρετούν τη γενική κυκλοφορία και αποτελούν μέρος του ευρύτερου οδικού δικτύου.

Για τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον οριστική μελέτη και οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις (που δύναται να χρήζουν επικαιροποίησης) καθώς και στοιχεία τεκμηρίωσης απόκτησης γης ή, στην περίπτωση που απαιτούνται απαλλοτριώσεις, ύπαρξη απόφασης καθορισμού τιμών μονάδας από το δικαστήριο. Η σχετική μελέτη θα πρέπει να συμφωνεί με τις εγκεκριμένες ΟΜΟΕ και την εγκύκλιο 41/18-11-2005 (α.π. ΔΜΕΟ/α/ο/2006) του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν Υπ. Υποδομών & Μεταφορών) για κατηγορίες οδού AV και AVI. Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 200.000 €, ενώ ως μέγιστος το ποσό του 1 εκ. €.  Μέσω της Πρόσκλησης αυτής, προβλέπεται να επιτευχθεί έργο συνολικού μήκους 22 χλμ. οδοποιίας.

Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι συγκριτική. Οι προτάσεις υποβάλλονται από την 7η/08/2017 (ημερομηνία έναρξης υποβολής) έως την 18η/09/2017 (ημερομηνία λήξης υποβολής).

Η παρούσα Πρόσκληση εκδίδεται στο πλαίσιο της διαχείρισης των «εκχωρημένων» πόρων του Π.Α.Α. 2014-2020 στην Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συμφωνία με τις εγκρίσεις που έχουν ληφθεί για τη Δράση 4.3.4 του Π.Α.Α. και τους κανόνες διαχείρισής του.

Η Πρόσκληση και τα συνημμένα της, θα βρίσκονται αναρτημένα στους δικτυακούς τόπους  της Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessalia-espa.gr), του ΠΑΑ (www.agrotikianaptixi.gr)  και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ