ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΑ»

Επίθεση του Κ. Μπαργιώτα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τρίτη στη Βουλή

«Έχω κουραστεί να σας βλέπω να συντρίβεστε στην πραγματικότητα και να σηκώνεστε και να προσποιείστε ότι δεν έγινε τίποτα. Κλασικό παράδειγμα η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), όπου λέγατε αυτά περίπου που έλεγε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή η κοστολόγηση του συστήματος υγείας είναι ιδιωτικοποίηση,

ότι είναι απαράδεκτη, ότι όλα πρέπει να μην κοστολογούνται. Τα λέγατε απευθυνόμενοι στον κ. Κουρουμπλή απαιτώντας την κατάργηση της ΕΣΑΝ, κάτι λιγότερο από 1,5 χρόνο πριν.

Αυτή ήταν η άποψή σας. Όμως, χρειάζεται παντού κοστολόγηση, για να ξέρουμε που πάνε τα χρήματα του φορολογούμενου και του ασφαλισμένου και για να ξέρουμε τι αποδίδει και τι χάνεται στις μαύρες τρύπες του συστήματος.

Αν το σύστημα που θέλουμε είναι ασθενοκεντρικό, πρέπει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την τελευταία δεκάρα που προέρχεται είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε από τον προϋπολογισμό» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατά την ομιλία του ως ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Διαρκή  Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων δομών υγείας «Η συστηματική αποεπένδυση στο σύστημα υγείας και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια την τελευταία επταετία τουλάχιστον είναι δεδομένη. Απαιτείται βαριά συντήρηση που σημαίνει βαριά λεφτά. Το ίδιο σημαίνει και η ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος επίσης αρχίζει να πλησιάζει σε πολλές περιπτώσεις ή να έχει ξεπεράσει ήδη το λεγόμενο end of life, που λέγαμε στο στρατό «πέραν επισκευής». Με τι χρήματα θα στηρίξουμε τις υφιστάμενες και που θα βρούμε χρήματα για καινούριες; Αν δεν έχουμε, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην πραγματικότητα είναι ένα υποβαθμισμένο κρατικό σύστημα, με φτωχούς γιατρούς, κακοπληρωμένους και αποκαρδιωμένους, όπως τους έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις δημόσιες δομές. Αυτό δεν είναι σύστημα υγείας, είναι κάτι άλλο. Αν θέλουμε σύστημα υγείας, δεν γίνεται με ιδεολογήματα «το θέλω όλο κρατικό», στο δεδομένο σημείο όπου τα 6 δις για τα τελευταία 7 χρόνια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν ίσα ίσα, για να καλύψουν τα έργα που γίνονται έως τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη σχετικά με τη διάταξη για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας είπε χαρακτηριστικά «Δεν έπεισαν κανέναν, κ. Πολάκη, οι εξηγήσεις σας για το γεγονός ότι ουσιαστικά κλείνετε, ακυρώνετε τις επενδύσεις στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στο Λεκανοπέδιο  με μία μονοκονδυλιά.  Η «αγορά» βοά. Συνάδελφοι  ιδιώτες, όχι και πολύ πλούσιοι, όχι και πολύ μεγάλο κεφάλαιο, οι οποίοι έχουν επενδύσει, έχουν δανειστεί και έχουν αρχίσει να στήνουν και περιμένουν να πάρουν άδεια, βλέπουν ότι τα χρήματά τους χάνονται, γιατί δεν μπορούν να πάρουν άδεια με τους καινούριους όρους. Το έψαξα λίγο, δεν βλέπω καμία διεθνή οδηγία, καμία διεθνή πρακτική, καμία ευρωπαϊκή πρακτική που να απαγορεύει, για παράδειγμα,  τη συστέγαση δύο διαφορετικών ειδικοτήτων στον ίδιο χώρο σε διαφορετικές μέρες. Θα υπάρχει και στα ελληνικά νοσοκομεία,  θα υπάρχει και στις ιδιωτικές κλινικές και δεν θα υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα στις ανεξάρτητες.  Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για αυτό και οφείλετε να  δώσετε πιο πειστικές  εξηγήσεις από την εξήγηση ότι δεν θέλετε να επωφεληθούν οι γενικές κλινικές, οι ιδιωτικές μεγάλες κλινικές από την απαλλαγή φόρου, που εσείς δίνετε στις ανεξάρτητες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ