ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Τη δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις ενός σημαντικού μέρους του χρέους τους προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, δίνει σε περισσότερους από 80.000 αγρότες και κτηνοτρόφους ο παράλληλος εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης

από τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη και Υποδομών κ. Νίκο Μαυραγάνη καθώς και από τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Φώτη Κουρμούζη, στο Υπουργείο Οικονομίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα “κόκκινα”. Για παράδειγμα, εάν ένας αγρότης έχει χρέος προς την τράπεζα ύψους 200.000 ευρώ και η πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του αποτιμάται 100.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει το 90% της αξίας της περιουσίας του, δηλαδή θα διαγραφούν 110.000 ευρώ χρέους.

Το σχέδιο εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη καθώς και την εταιρεία – διαχειριστή της ΑΤΕ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου διευθέτησης των κόκκινων δανείων το οποίο επιγραμματικά έχουν ως εξής:

Α. Εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής.

Β. Δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του αγρότη-οφειλέτη μειωμένη κατά ποσοστό 10%.

Γ. Επανυπολογισμός και επαναπροσδιορισμός της οφειλής ( για όσους υπάγονται βεβαίως) σύμφωνα με το γνωστό νόμο «περί πανωτοκίων» του Ν.3259/2004.

Πρόκειται για νόμο ο οποίος ήταν ανάσα για αγρότες, κτηνοτρόφους και Συνεταιρισμούς πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε όπως ορίζονταν. Θα δίδεται πλέον η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις τους συγκεκριμένου νόμου.

Δ. Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τα δάνεια τα οποία εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε Συνεταιρισμούς υπό το πρίσμα αφενός των σχετικών διατάξεων του Ν.3259/2004. αφετέρου της διαδικασίας που ανακοινώνεται σήμερα.

Ε. Τονίζεται ότι η παρούσα διαδικασία ουδόλως εμποδίζει αγρότη- κτηνοτρόφο ή Συνεταιρισμό να ζητήσει να υπαχθεί και στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό του Ν.4469/2007.

Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση και στην αποστολή των αιτημάτων θα διαδραματίσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης-Ενημέρωσης Δανειολήπτη και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (εταιρεία PQH).

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κόκκαλης τόνισε τα εξής: “Συναισθανόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να σταθούν στα πόδια τους και με βασικό στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση, παρουσιάσαμε σήμερα ένα σχέδιο “ανάσα” για όσους εδώ και χρόνια ζουν με τον εφιάλτη του υπερδανεισμού.

Με τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό για αγρότες, κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς, βάζουμε τέλος στην “ομηρία” αυτών των ανθρώπων και επανεκκινούμε ουσιαστικά ένα παραγωγικό τμήμα της οικονομίας μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, τον ειδικό γραμματέα κ. Κουρμούζη καθώς και για τη συμβολή τους τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Δραγασάκη και τον Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρο Αραχωβίτη”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ