ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ ΣΤΟΝ «ΞΕΝΩΝΑ ΡΑΨΑΝΗΣ»

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, με τον σπουδαίο τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια διοργανώνει ο «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ραψάνης, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017 και ώρα 21.30.

Στο πλαίσιο της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι του αίθριου χώρου  απέναντι από τον «Ξενώνα Ραψάνης», ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την πλούσια δισκογραφία του, αλλά και τραγούδια σπουδαίων συνθετών, με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν. Τον συνοδεύουν οι Κώστας Γκαϊφύλλιας και Λία Τζιαμπάζη.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της εταιρείας μεταφορών DELOPOULOS TRANS.

Η συναυλία προσφέρεται δωρεάν στο κοινό.

Με την υποστήριξη του Δήμου Τεμπών.

Μουσικό εργαστήρι για παιδιά με τον Θανάση Γκαιφύλλια.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, στις 10.30, στην Κεντρική πλατεία Ραψάνης, ο Θ. Γκαιφύλλιας παίρνει την κιθάρα του και συνθέτει παρέα με τους μικρούς του φίλους ένα τραγούδι. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών. Είσοδος δωρεάν.

Σύντομο βιογραφικό

Ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας γεννήθηκε το 1947 στο Σουφλί του Έβρου.

Το 1968 κάνει τον πρώτο του δίσκο στη Lyra του Αλέξανδρου Πατσιφά, με τίτλο το όνομά του, όπου ερμηνεύει και γράφει, επηρεασμένος από το Νέο Κύματα τέσσερα πρώτα του τραγούδια. Ακολουθεί το “Ωτοστόπ” (Lyra 1971) και η “Ατέλειωτη Εκδρομή” (Minos 1975). Το 1977 επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θράκη, όπου συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Άνοιξε το δισκοπωλείο – βιβλιοπωλείο «Κύτταρο» που για τα επόμενα 26 χρόνια (έως τις αρχές του 2003) υπήρξε μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για όλη την περιοχή της Θράκης. Το 1985 κυκλοφορεί τον τρίτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο, το «Φύλλο Πορείας» στον οποίο συμμετέχει και η σύζυγός του Λία Τζιαμπάζη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ξεκινά τις δικές του δισκογραφικές παραγωγές μέσα από το label «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής». Κάνει δύο προσωπικούς δίσκους, το «Βραδιάζει» (1991) και το «Stavento» (1999), ένα cd single με τον τίτλο «Το τραγούδι της τιμής» (1997) όπου συνεργάζεται με το σχήμα «Αλάβαστρο» (μουσουλμάνοι και χριστιανοί μουσικοί της Θράκης) και το «Επί Πτυχίω» (1996) με τραγούδια που ερμήνευσαν και έγραψαν παλιοί φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, (  Λάκης Λαζόπουλος, ο Θοδωρής Ξυδιάς, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Γιώργος Λαγγουρέτος, η Λία Τζιαμπάζη κ.ά. Την ίδια εποχή συμμετέχει, ως ερμηνευτής, σε δίσκους των Νότη Μαυρουδή, Γιώργου Φραντζολά, Τάκη Αλεξίου, κ.ά.

Έχει κάνει μουσικές εκπομπές στην ΕΡΑ Κομοτηνής και έχει γράψει μουσική και τραγούδια για θεατρικά έργα που ανέβασε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Το 2008 ανέβασε σε μορφή λαϊκού ορατορίου το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Το 2010 κυκλοφόρησε από τη Lyra ο διπλός δίσκος «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο», με αποσπάσματα από τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Κύτταρο» της Αθήνας (Νοέμβριος 2009).

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας μελοποίησε και ερμήνευσε σημαντικούς ποιητές, (Καρυωτάκης, Δροσίνης, Ρίτσος, Βάρναλης, Γκανάς,  Χικμέτ,κ.α.) και σπουδαίους στιχουργούς (Μάνος Ελευθερίου, ο Αντώνης Παπαϊωάννου, ο Τάσος Σαμαρτζής, ο Άκος Δασκαλόπουλος, κ.ά.).

Συνεργάστηκε, από το 1968 έως σήμερα, τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις, με τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ενορχηστρωτές, τραγουδοποιούς, τραγουδιστές και συγκροτήματα.

Το 2012 συμμετείχε ως γκεστ σταρ στην κινηματογραφική ταινία του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα “Η Επιστροφή του Λαζάρου” (The Retum of Lazarus), ερμηνεύοντας τον συμβολικό ρόλο του Κύκλωπα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Ροδόπη.

Ίδρυσε τον «Σύλλογο Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας» και εργάστηκε για την ανέγερση, αναστήλωση και επαναλειτουργία του μοναδικού σωζόμενου αρχαίου θεάτρου της Θράκης, του περίφημου Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας. Το μνημείο πήρε ζωή μετά από αιώνες το 2009.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com