ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΓΝΑΤΙΑ Α..Ε.”

Δεν λέει να κοπάσει η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της δημοτικής αρχής της Λάρισας και του προέδρου του τμήματος Κ.Γ. Θεσσαλίας του ΤΕΕ, με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ δήμου και Εγνατίας Α.Ε.

Χθες ανταπάντησε ο πρόεδρος στην πρώτη απάντηση του δήμου στην αρχική του ανακοίνωση – διαμαρτυρία, επιμένοντας στα όσα είχε αναφέρει για τις επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Παπαγεωργίου στην ανταπάντησή του τόνισε τα εξής:

“Από την απάντηση του Δήμου Λαρισαίων, με λύπη διαπιστώσαμε πως μια παρέμβασή μας για ένα θέμα που αφορά τα μέλη του Επιμελητηρίου μας αλλά και τα έργα ανάπτυξης του τόπου μας, οδήγησε στο να κατηγορηθούμε – ανάμεσα στα άλλα- για «καταγγελίες με άλλες στοχεύσεις», «ευρύτερα μικροπολιτικά παιχνίδια», «εμπλοκή του ΤΕΕ σε άλλους σχεδιασμούς», «προσπάθεια συσκότισης» και «έλλειψη σοβαρότητας». Άραγε όποιος εκφράζει διαφωνίες ή προβληματισμούς αντιμετωπίζεται από εσάς με ύβρεις και όχι με επιχειρήματα;

Θα πρέπει να συμβουλευτεί ο κ. Δήμαρχος, τους Μηχανικούς που απαρτίζουν την Δημοτική αρχή, καταρχάς για το γεγονός πως δεν δημοπρατούνται μόνο τα έργα αλλά και οι μελέτες όπως και οι υπηρεσίες τεχνικών συμβούλων.

Δεν καταλαβαίνουμε με ποιο τρόπο, ενώ αφενός η Εγνατία Οδός ΑΕ θα προχωρήσει στην εκπόνηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών αφετέρου αυτό δεν συνεπάγεται -για πρώτη φορά στα χρονικά- την δρομολόγηση όλων των μελετών των έργων στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Λάρισα.

Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε, πώς αυτό το Μνημόνιο δεν είναι ταφόπλακα για κάθε επαγγελματία Μηχανικό της Πόλης μας. Πλήθος συναδέλφων μας με την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία, μπορούν να υποστηρίξουν τον Δήμο μας σε αντίστοιχες υπηρεσίες με αυτές τις Εγνατίας Οδού ΑΕ.

Το γεγονός πως δημοπρατούνται έργα 15 εκ. ευρώ – χωρίς την «βοήθεια» της Εγνατίας Οδού ΑΕ- σημαίνει ασφαλώς ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, έχει την απαραίτητη επάρκεια να τα φέρει εις πέρας, όπως έκανε όλα τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, εσείς επιλέγετε την Εγνατία Οδό ΑΕ ακόμη και για την επίβλεψη των έργων αυτών, καταργώντας ουσιαστικά την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι πολιτικά επιλέγετε να στηρίξετε μία εταιρεία η οποία λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς της πόλης μας.

Και αυτό είναι σεβαστό, αλλά όχι αποδεκτό.

Ο σεβασμός μας προς το ΔΣ και στον θεσμικό σας ρόλο είναι αυτονόητος, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν ισχύει το αντίθετο καθώς για παράδειγμα στον γενικότερο σχεδιασμό σας για ελάφρυνση των δημοτικών τελών δεν συμπεριλάβατε τους Μηχανικούς–καθώς δεν κληθήκαμε σε σχετικές συναντήσεις που είχατε με λοιπά επιμελητήρια.

Όσον αφορά τα λεγόμενά σας, περί των παρουσιών μας στα Δημοτικά Συμβούλια είναι ανάξια σχολιασμού και αυτά είναι μικροπολιτικά παιχνίδια. Και επειδή δεν θα τα σχολιάσουμε περαιτέρω, επανερχόμαστε με τον απαιτούμενο σεβασμό και σας ζητούμε εκ νέου να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τους Μηχανικούς της Λάρισας και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη της Πόλης μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας  και ως Προεδρος του ΤΕΕ θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των μελών μου και θα λέω ελεύθερα την άποψη μου με επιχειρήματα όπως και τώρα. Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνάντηση με σκοπό την ωφέλεια και την ανάπτυξη της Πόλης μας”.

Η δημοτική αρχή

Με αφορμή τη νέα ανακοίνωση του κ. Παπαγεωργίου για το θέμα της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Από την τελευταία ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας, «κρατάμε» τη διάθεσή του για συνεργασία και συνεννόηση με τη δημοτική αρχή για το καλό της Πόλης.

Σε ό,τι αφορά σε όλα τα άλλα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, ειλικρινώς αδυνατούμε να τα παρακολουθήσουμε. Γιατί προφανώς δεν μπορεί να σταθεί, ούτε σαν αστείο, η κατηγορία ότι προχωρούμε «στην κατάργηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και την ιδιωτικοποίηση της»(!!!). Θα θέλαμε μάλιστα να πληροφορηθούμε εάν η συγκεκριμένη άποψη αποτελεί προσωπική θέση του κ. Παπαγεωργίου ή θέση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι η συνεργασία του Δήμου με τον ΔΗΜΟΣΙΟ φορέα  ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. θα προσθέσει, στο ήδη μεγάλο,  ακόμα μεγαλύτερο τεχνικό αντικείμενο για το Δήμο μας. Σημαντικότατο μέρος αυτού του έργου (μελέτες και υλοποίηση τους)  θα μπορούν να διεκδικήσουν μηχανικοί και τεχνικές εταιρείες της Λάρισας, μέσω των γνωστών και προβλεπομένων διαδικασιών, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.  Αυτό είναι άλλωστε κάτι που θα το αποδείξει ο χρόνος.

Τα περί ύβρεων κλπ τα αφήνουμε στην άκρη. Το λέμε για άλλη μια φορά. Θα θέλαμε να έρχεστε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εφ’ όσον είστε εκπρόσωπος φορέα – συμβούλου της πολιτείας. Αυτό εξασφαλίζει την έγκυρη ενημέρωση και τις συνθήκες συνεργασίας.»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com