B. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΗΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ

Σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες πως «η διαφύλαξη ηθών, εθίμων και παραδόσεων αποτελεί εθνική αποστολή και όχι αναχρονιστική αντίληψη» απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο 14 Συνέδριο των Αργιθεατών

που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων.

Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Η παρουσία σας και ο ενθουσιασμός σας επιβεβαιώνουν την αγάπη και την αφοσίωση στον τόπο σας, ένα τόπο πανέμορφο, όπου οι ορεινοί όγκοι και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται δημιουργώντας πλήθος προορισμών, που αξίζει  κανείς να γνωρίζει και να επισκεφθεί.

Σε μία περίοδο όπου η οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε κρίση αξιών, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτό που εσείς με τόσο μεράκι προσπαθείτε, θεωρείται και είναι εθνική αποστολή. Γιατί κάθε πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και να προστατεύεται από την πολιτεία. Κι αυτό κυρίες και κύριοι δεν αποτελεί ούτε οπισθοδρόμηση, ούτε συντηρητική και αναχρονιστική αντίληψη. Αποτελεί μέγιστο καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεατικών Συλλόγων για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου αλλά και για τη συνεχή προσπάθεια της προβολής της μοναδικότητας του τόπου και της ανάδειξης της σπανιότητας της περιοχής.

Ο ορεινός όγκος της Αργιθέας με το υποβλητικό του κάλος αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο ιδιαίτερης δυναμικής.  Στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδος, σε μια περιοχή με αντιθέσεις, απαράμιλλη φυσική ομορφιά και  με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο, χτυπά η καρδιά των θεσσαλικών Αγράφων. Αυτόν τον τόπο έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τον προστατέψουμε και να τον αναδείξουμε.

Η Κυβέρνησή μας εργάζεται για τη στήριξη της περιφέρειας και ειδικά την ενίσχυση των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενίσχυσης της ελληνικής υπαίθρου κ εξάλειψης των ανισοτήτων και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στις περιοχές αυτές.  Ήδη, έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση των δήμων με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. Στους δήμους αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος της Αργιθέας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ