ΜΕ ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Δείτε την κριτική Λαρισαίου φιλολόγου για την παράσταση “Βάκχες” του Θεσσαλικού Θεάτρου

Σκληρή κριτική στην παράσταση «Βάκχες», που ανεβαίνει για το καλοκαίρι 2017, το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το «Ελληνικό Φεστιβάλ» και σε σκηνοθεσία  Έκτορα  Λυγίζου, ασκεί γνωστός Λαρισαίος συνταξιούχος φιλόλογος

ο οποίος δεν αφήνει έξω από τα πυρά του και την παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Κ.Θ.Β.Ε.

Σε κείμενο που «ανέβασε» στην προσωπική του σελίδα στο facebook αναφέρει:

Οφείλω να ζητήσω δημόσια συγνώμη από τους παλιούς μου μαθητές, γνωστούς και φίλους που μια ζωή τους συμβούλευα και τους προέτρεπα να μην χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθούν παραστάσεις αρχαίου δράματος ειδικά τα καλοκαίρια που παρουσιάζονται και σε κατάλληλους χώρους.

Κι αυτό, γιατί με τις ΒΑΚΧΕΣ του Θεσσαλικού Θεάτρου και λιγότερο με τους ΕΠΤΆ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του ΚΘΒΕ διαπίστωσα ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και κυρίως οι σκηνοθέτες έχουν το θράσος, στο όνομα της καλλιτεχνικής αδείας και εκμεταλλευόμενοι γνωριμίες και περιστάσεις, να παρουσιάζουν έργα που σε τίποτα δεν παραπέμπουν σε αρχαίο ελληνικό Δράμα. Είναι ολοφάνερο ότι και τον ορισμό του τι είναι Τραγωδία αγνοούν και τα “κατά ποσόν” και κυρίως τα “κατά ποιόν” συστατικά των αριστουργημάτων με απύθμενο θράσος περιφρονούν.

Και φυσικά δεν είναι άλλοθι το ότι είναι “φτωχές” οι παραγωγές, λόγω κρίσης. Ούτε είναι καλές, αφού “πήγαν” Επίδαυρο ή Ηρώδειο. Θα τολμούσαν αυτοί οι κύριοι να περιμένουν θεατές παρουσιάζοντας τέτοια κατασκευάσματα με δική τους παραγωγή;

Καλυμμένοι τώρα πίσω από τα επιχορηγούμενα ΔΗΠΕΘΕ και ΚΘΒΕ με πασαλείμματα μοντέρνου, μεταμοντέρνου ή και μετά-μεταμοντέρνου εξαπατούν το κοινό που προσέρχεται να παρακολουθήσει μια παραγωγή από φορείς σοβαρούς και εγνωσμένου κύρους. “αιδώς Αργείοι” , αν καταλαβαίνουν αυτοί Ελληνικά.

Από μένα Συγνώμη και πάλι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ