ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

Η απόφαση του Βελιγραδίου να ανακαλέσει το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ, οφείλεται στην
«ιδιαίτερα επιθετική κατασκοπευτική δράση κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», περιλαμβανομένης της «Σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vučić, αλλά και του ΥΠΕΞ, Ivica Dacic.

Υπαινίχθηκαν δε εμπλοκή ξένης χώρας σε αυτήν, την οποία δεν κατονόμασαν.

Vučić και Dacic ανέφεραν ότι το Βελιγράδι θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα επ αυτού εντός διαστήματος εφτά με δέκα ημερών.

Η ασάφεια των δηλώσεων ως προς τα ακριβή αίτια που ώθησαν το Βελιγράδι σε μια τέτοια διπλωματική κίνηση, τροφοδοτούν εικασίες στα ΜΜΕ των δύο πρωτευουσών.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος Vučić για το αν η ανάκληση του προσωπικού συνδέεται με το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, ανέφερε πως η Σερβία θα περιμένει να δει αν οι Αλβανοί θα κινήσουν θέμα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO και τι θέση θα πάρουν τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα.

«Πρέπει οι άνθρωποί μας να είναι έτοιμοι και να ξέρουν τι θα απαντήσουμε», σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να προστατεύσει τις δράσεις της από την επιρροή έξωθεν παραγόντων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ