Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΑΓΝΟΙΑ, ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ή ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ;

Τη δική του απάντηση σε συμβασιούχους εργαζόμενους του δήμου Τυρνάβου οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα τριών μηνών, χαρακτηρίζοντας ανάλγητη τη δημοτική αρχή, δίνει ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης. Σε μια μακροσκελή απάντηση ο δήμαρχος αναφέρει:

“Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαριστεί ότι η αμοιβή της εργασίας είναι ιερό δικαίωμα όλων των εργαζομένων και σαφής υποχρέωση όλων των εργοδοτών, συνθήκη που η δημοτική αρχή προσπαθεί να τηρεί με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα.

Δεύτερον να τονιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από να υπηρετεί κάποιος ανακρίβειες και ψεύδη, μέσα από μια διάθεση αγνωμοσύνης και συγχρόνως αχαρακτήριστης και υβριστικής συμπεριφοράς προς τον θεσμό του Δημάρχου.

Πράγματι η επιστολή αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των Δήμων στην Ελλάδα, πλην όμως το ύφος και το ήθος που αποπνέει μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο ως προκλητικά υβριστικό, που δεν συνάδει με το ήθος τον πολιτισμό και την παιδεία των συνδημοτών μας.

Συγκεκριμένα για το ανακύψαν ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων αποδοχών των συμβασιούχων ΙΔΟΧ στην καθαριότητα όλων των Δήμων στην χώρα μας και σε σχέση με τον έλεγχο που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, πληροφορούμε στους αναγνώστες σας τα εξής:

Η δημοτική αρχή είναι εκείνη που σε δημόσιο χώρο, με δημόσιο λόγο προέτρεψε τους εργαζομένους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, έτσι ώστε η απόφαση του δικαστηρίου να αποτελέσει εργαλείο αποπληρωμής τους, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε και ισχύει σήμερα, σε όλη την ελληνική επικράτεια με την γνωστή αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα έγινε σαφές στους εργαζόμενους και σε συνάντησή μας, αλλά και σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι ουσιαστικά ο Δήμος «συναινεί» και ότι «θα σταθεί» στο πλευρό τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, με «συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο…» προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοση ευνοϊκής –για τους προσφεύγοντες – προσωρινής διαταγής.

Ο Δήμος Τυρνάβου με τα υπ’ αριθ. 77Ε, 318ΜΚ & 320ΜΚ/201 Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής κατέβαλε στους εργαζόμενους το 50% των απαιτήσεών τους, δηλαδή τις αποδοχές του μηνός Απριλίου στο ακέραιο, το 50% των αποδοχών του μηνός Μαΐου και το 50% των χρωστούμενων υπερωριών, σύμφωνα με τα όσα τους επιδίκασε η από 17-7-2017 προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Λάρισας στις 28 Ιουλίου και 9 Αυγούστου. Η μικρή διαφορά των 5 ημερομισθίων (50% των οφειλομένων του Ιουλίου) ήδη εκκαθαρίζεται.

Πληροφορούμε τους αναγνώστες σας ότι η πιο πάνω πληρωμή διενεργήθηκε ύστερα από ένα ακόμη «εντέλλεσθε» του Δημάρχου Τυρνάβου, μετά την έκφραση αντιρρήσεων της αρμόδιας για την πληρωμή Υπηρεσίας του Δήμου, δηλαδή πληρωμή με προσωπική ευθύνη του Δημάρχου. Ήδη είχαν προηγηθεί άλλα τρία «εντέλλεσθε» για τον ίδιο σκοπό.

Πληροφορούμε τους αναγνώστες σας ότι η κατ’ ουσία συζήτηση της προσφυγής θα εκδικαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Συνεπώς μέχρι την ημερομηνία αυτή ο Δήμος ελέγχεται ως προς την πληρωμή του υπολοίπου 50%, δεδομένου του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την γνωστή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Παρά τα ανωτέρω και εν αναμονή της εκδίκασης και της έκδοσης οριστικής απόφασης επί της προσφυγής των εργαζομένων, ο Δήμος Τυρνάβου ήδη ολοκλήρωσε (με τον μόλις έναν εργαζόμενο στη μισθοδοσία) τις απαιτούμενες διαδικασίες εκκαθάρισης της μισθοδοσίας για το υπόλοιπο 50% των επιδικασθέντων αποδοχών τους, προκειμένου τα οικεία Χρηματικά Εντάλματα να διαβιβαστούν στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Λάρισας και να πιέσει για να επιτύχει την έγκρισή τους από τον Επίτροπο και την άμεση αποπληρωμή τους πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στην τακτική δικάσιμο της 28-9-2017.

Πληροφορούμε επίσης τους αναγνώστες σας ότι έχει ήδη διαβιβαστεί για τον προβλεπόμενο έλεγχο στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το Χρηματικό Ένταλμα Πληρωμής των ανωτέρω εργαζομένων, για το χρονικό διάστημα από 12 έως 31/7/2017, ως πρώτο ένταλμα μετά την ανανέωση των συμβάσεών τους, όπως ο νόμος ορίζει.

Η επιστολή όμως εκτός από τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που εμπεριέχει, υπερβαίνει και τα άκρα όρια της ευπρέπειας και του σεβασμού στο θεσμό του Δημάρχου, όταν συνειδητά επιχειρεί να συσχετίσει το πρόσωπο του Δημάρχου και τον ρόλο που καταστατικά καλείται να υπηρετήσει, με αυτό του συμπολιτευόμενου της Κυβέρνησης, όταν του προσάπτει εγκληματική αδιαφορία για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όταν τον κατηγορεί ότι διακυβεύει την καθαριότητα του Δήμου στον βωμό των κομματικών εντολών …

Ο συντάξας την επιστολή για λογαριασμό των εργαζομένων, εκτός όλων των άλλων, μάλλον μπερδεύει το προσωπικό του μένος με την εξυπηρέτηση πιθανών συμφερόντων του, επιδεικνύοντας «επαγγελματική αφέλεια», διότι ποιος είναι εκείνος ο Δήμαρχος που δεν θέλει την εργασιακή ειρήνη στις υπηρεσίες του; ποιος είναι εκείνος ο Δήμαρχος που δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου; ποιος άλλος Δήμαρχος υπέγραψε τόσα εντέλλεσθε σε διάστημα ενός περίπου έτους;

Με την ευκαιρία και με αφορμή τον χαρακτηρισμό του «συμπολιτευόμενου της Κυβέρνησης» και την «ανησυχία» για το συμφέρον των πολιτών του Δήμου μας, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι για το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών του, ο Δήμαρχος με στοχευόμενες ενέργειες κατέφερε να φέρει στο Δήμο ως επιχορηγήσεις το ποσό του 1.000.000 € το τελευταίο διάστημα.

Αλήθεια, ποιος εργαζόμενος μπορεί να επιδείξει ένα τόσο απύθμενο θράσος; ποιος εργαζόμενος έχει το δικαίωμα και το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται προς τον Δήμαρχο με τέτοιο ύφος και ήθος; ποιος μπορεί να καθοδηγεί τους όποιους εργαζόμενους συμφώνησαν με το κείμενο αυτό, που σε σημεία του εξομοιώνεται με ύβρεις; πόσους εργαζόμενους αλήθεια εκφράζει η επιστολή αυτή; είναι όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι για το ύφος και το ήθος αυτής; σε ποια άλλη υπηρεσία ή Δήμο μπορεί να συμβαίνει αυτό; είναι σε γνώση του συνδικαλιστικού τους φορέα το περιεχόμενο της κατάπτυστης αυτής επιστολής ή μήπως όχι;

Βέβαια, από το σύνολο των 19 ΙΔΟΧ εργαζομένων στην καθαριότητα, οι 3 δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα πληρωμής, αφού η περίπτωσή τους δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις της γνωστής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέχρι σήμερα δεν τους οφείλεται το παραμικρό.

Όσον αφορά για την πρόταση των εργαζομένων δια της επιστολής της πληρεξουσίου δικηγόρου τους, δυστυχώς δεν είναι εφικτή να υλοποιηθεί με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό ήταν εξ αρχής γνωστό.

Είναι όμως σημαντικό να σας παραθέτω αυτούσια τα εισαγωγικά αναγραφόμενα  της επιστολής αυτή προκειμένου να κρίνετε :

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε, Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για την μέχρι τώρα άψογη συνεργασία σας στο θέμα της δικαστικής διεκδίκησης των δεδουλευμένων των συμβασιούχων καθαριότητας. Σε συνέχεια λοιπόν της μεταξύ μας αγαστής συνεννόησης ….»

Θα μπορούσε κανείς να κλείσει την ενημέρωση με τα παραπάνω αναγραφόμενα επισημαίνοντας την πλήρη αντιφατικότητα και αγνωμοσύνη (τουλάχιστον) μεταξύ των δύο επιστολών των εργαζομένων (;).

Η δημοτική αρχή όμως, όπως γνωρίζει και ο πιο απλός πολίτης, λειτουργεί με βάσει τους νόμους και τους κανόνες που τη διέπουν. Υπενθυμίζουμε ότι η δικάσιμος έχει ορισθεί την 28-9-2017. Υπενθυμίζουμε ότι προσπαθεί να διαχειριστεί ένα μείζον πρόβλημα που δεν δημιούργησε η ίδια.

Η δημοτική αρχή στο χρονικό διάστημα που αναδείχθηκε το νομικό πρόβλημα των αλλεπάλληλων παρατάσεων των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους. Είναι γνωστό ότι μια σειρά Δήμαρχοι είχαν ήδη προσχωρήσει στην μη ανανέωση των συμβάσεων και στις απολύσεις των εργαζομένων εξ’ αρχής, γεγονός που δεν μας βρήκε σύμφωνους και το οποίο καταδικάσαμε, παρά το γεγονός ότι ένας αριθμός εργαζομένων κατέστη περισσότερο ευνοημένος από άλλους ανέργους.

Οι εργαζόμενοι όπως στην αρχή αναφέρθηκε, θα λάβουν το συντομότερο δυνατόν τα δεδουλευμένα τους σύμφωνα με τα ισχύοντα και τα όσα ήδη έχει δρομολογήσει ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του.

Η δημοτική αρχή και η αρμόδια Υπηρεσία είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν και εφαρμόσουν τον νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις, προστατεύοντας το κύρος και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που την υπηρετούν…

 

 

 

ΥΓ.

Η Επιστολή αυτή διαβιβάστηκε πρώτα στους εργαζόμενους για να λάβουν γνώση

 

 

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου

 

 

Σαρχώσης Παναγιώτης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ