ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ (φωτο)

Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής παρουσία κόσμου και εκπροσώπων των αρχών και των φορέων η τριήμερη γιορτή κρασιού στον Αμπελώνα που δείχνει τους στενούς δεσμούς της περιοχής με το κρασί, το τσίπουρο και το σταφύλι.

Η γιορτή ξεκίνησε με δρώμενα αλλά και με χαιρετισμούς του δημάρχου Π. Σαρχώση και του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού που τόνισαν τη σημασία του σταφυλιού και του κρασιού για την περιοχή, με τον κ. Κ. Αγοραστό να ζητά επιτακτικά την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί χαρακτηρίζοντάς τον αντιπαραγωγικό φόρο που μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε ο περιφερειάρχης επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί επισημαίνοντας ότι αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού.

“Η ελληνική αμπελουργία και οινοποιία, αποτελούν την κορωνίδα του πρωτογενή μας τομέα, που με τη σειρά του βάζει τα θεμέλια για μία παραγωγική οικονομία που θα στέκεται με αξιώσεις απέναντι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και θα προσφέρει ευκαιρίες στους πολίτες της, με στόχο την ευημερία πρώτα των ανθρώπων και μετά των αριθμών”. σημείωσε ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα.

Το κυβερνητικό στέλεχος στάθηκε σε μία σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται από το υπουργείο για την ενίσχυση ενός εξαιρετικά παραγωγικού και προσοδοφόρου στην οικονομία τομέα που συνδέεται με το αμπέλι, ενώ έστειλε παράλληλα μήνυμα με πολιτικό περιεχόμενο, ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τις όποιες διαφορές και με ομόνοια να βάλουν όλοι μαζί το λιθαράκι στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γ. Κατσιαντώνης.

Στη συνέχεια οι επίσημοι επισκέφθηκαν όλα τα περίπτερα που έχουν στηθεί στο χώρο της γιορτής και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά των οινοποιών και του οινοποιητικού συνεταιρισμού ενώ είχαν και την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για τα προϊόντα όσο και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας.

Η συνέχεια

Η γιορτή κρασιού συνεχίζεται σήμερα με το παρακάτω πρόγραμμα

11:00-14:00  Παρουσίαση κρασιών από οινοποιούς

Μια πρώτη προσέγγιση στη διαδικασία της γευσιγνωσίας

Δράσεις για τους μικρούς μας φίλους από τη βιβλιοθήκη του Αμπελώνα

19:00-21:00   Δοκιμές κρασιών με την υποστήριξη των σεφ

Γλυκές γεύσεις Μούστου από το Σύλλογο Γυναικών Αμπελώνα

Το αμπέλι ταξιδεύει: Αμπέλι-σταφύλι-κρασί από τη μυθολογία ως σήμερα.

Για όλα τα παιδιά!!! Παρέα με την εικαστικό Ζωή Καραμαλίγκα για κατασκευές έκπληξη. Στο άλσος της γιορτής Κρασιού Αμπελώνα. (ΣτονΑγιο Γεώργιο)

22:00  –     Συναυλία με την Πίτσα Παπαδοπούλου

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ