ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

Μήνυμα του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση προς την κυβέρνηση από τη γιορτή κρασιού του Αμπελώνα

Μήνυμα στήριξης των αμπελουργών, των αποσταγματοποιών και των οινοποιών της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Τυρνάβου θα είναι πάντα δίπλα τους, έστειλε από το βήμα της γιορτής κρασιού ο δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης καλώντας παράλληλα την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σαρχώσης ανέφερε:

“Η Γιορτή Αμπελώνα 2017 είναι γεγονός, συμπληρώνει πάνω από μισό αιώνα ζωής και δηλώνει τη μακρόχρονη παράδοση τους δεσμούς της περιοχής με το αμπέλι, τον οίνο και το πνεύμα.

Ο μόχθος των αμπελουργών, των οινοποιών και των αποσταγματοποιών της περιοχής μας, καθορίζει εν πολλοίς την οικονομική μας πραγματικότητα και το μέλλον μας. Ο κόπος αυτών των ανθρώπων, η ανάπτυξή τους και οι επιτυχίες τους μας αντιπροσωπεύουν όλους και μας τιμούν.

Θέλω από το βήμα αυτό να αφιερώσω την φετινή γιορτή σ΄ όλους αυτούς τους ανθρώπους και να δεσμευτώ για ακόμη μια φορά, ότι θα εργαστούμε όλοι μας για να βοηθήσουμε την ανάδειξη όλου αυτού του μόχθου.

Η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα θα γίνει ο κύριος εκφραστής της εκπροσώπησης των κρασιών μας.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω την σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού,όπως και την ανάληψη από κοινού με την Περιφέρεια πρωτοβουλιών αναβάθμισης της γιορτής, καλύτερης και συστηματικότερης προώθησης των κρασιών και των αποσταγμάτων μας.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ και στην ανάγκη να θωρακίσουμε τα συμφέροντα οινοποιών και αποσταγματοποιών,μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις κατοχύρωσης των προϊόντων οινοποίησης και απόσταξης (κρασιά και τσίπουρα).

κ Υπουργέ, κκ βουλευτές ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί πρέπει να καταργηθεί,όχι απλώς γιατί είναι ένας φόρος αναποτελεσματικός,αλλά κύρια γιατί είναι άδικός φόρος που επιβλήθηκε στο κρασί το οποίο είναι μέρος της διατροφής μας και όχι αλκοολούχο ποτό.Ήταν λάθος η επιβολή του και μας βρήκε όλους αντίθετους, πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Παράλληλα κ. Υπουργέ και κκ βουλευτές πρέπει να εργαστούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την απόσταξη του τσίπουρου,με στόχο να προασπίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του αμπελουργού, του αμβυκούχου, τον μειωμένο φόρο των αποσταγματοποιών τσίπουρου και εν τέλει ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή,διαφύλαξη της παράδοσης και της φήμης μας, που αποτελούν τους άυλους πόρους της περιοχής μας.

Από την πλευρά μας να είστε βέβαιοι ότι θα προβούμε σ’ όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται με σεβασμό και σοβαρότητα απέναντι προς όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι

Σας καλώ να εκμεταλλευτείτε το τριήμερο αυτό για να γνωρίσετε τα κρασιά μας, τους οινοποιούς και τα οινοποιία μας, νομίζω ότι πάντα είναι μια γοητευτική διαδικασία μέθεξης που μας γεμίζει με αισθήματα ότι ζούμε σένα τόπο άξιο”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ