Πολιτικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία προανήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα,
με αντιπροσωπεία Θεσσαλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών οργανώσεων, με επικεφαλής τον Προέδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό.
Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Δ. Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο συνεργάτης της ΠΕΔ κ. Αθανάσιος Μπίτης και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) κκ Δημήτριος Σοφολόγης και Αναστάσιος Μπαρμπούτης.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε υπόψη του κυβερνητικού στελέχους το σοβαρό θέμα της Διαχείρισης Υδάτων, με έμφαση στην υπό εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης που ισχύουν από το 2014.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς εξέθεσαν στον κ. Κόκκαλη «τις ανησυχίες τους από την απαράδεκτη, αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική παρέμβαση στο έργο των μελετητών των Σχεδίων από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ι. Γκανούλη, ο οποίος τους “ζήτησε”, στα σενάρια που θα παρουσιάσουν, οι υδατικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου να καλύπτονται αποκλειστικά από τα διαθέσιμα νερά της λεκάνης Πηνειού, αποκλείοντας την ενίσχυση από τον Αχελώο, παρότι η κατασκευή των σχετικών έργων (ταμιευτήρας Συκιάς και σήραγγα μεταφοράς) έχει πλέον προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς επι των εξελίξεων αυτών, δήλωσε απερίφραστα τη στήριξη του στις επιλογές των Σχεδίων Διαχείρισης του 2014, τα οποία ως γνωστόν προβλέπουν την μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο, ώστε να αναστραφεί η συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή των επιφανειακών και κυρίως των υπογείων υδάτων στη λεκάνη Πηνειού.
Επίσης δεσμεύτηκε πως θα προβεί σε πολιτική παρέμβαση για το θέμα αυτό. Παράλληλα δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης από τον Αχελώο για την κάλυψη αναγκών άρδευσης και υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει για μια συνάντηση των φορέων που τον επισκέφθηκαν με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη σχετικά με την συνέχιση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων επί του Άνω Αχελώου.
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως αυτό της διαχείρισης των υδάτων, δεν χωρούν ακρότητες και ιδεοληπτική αντιμετώπιση, διότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά βλαπτικό απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχεται.
Εν προκειμένω, οφείλουν άπαντες να σταθμίσουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος και όχι για την ικανοποίηση προσωπικών και ιδεολογικών εμμονών.
Το ότι κατά το παρελθόν ελήφθησαν αποφάσεις που κατά πολλούς κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, δε σημαίνει πως θα απαξιώσουμε έργα εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πληρώθηκαν από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογούμενων, ούτε και ότι θα αγνοήσουμε τη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται με τα επιφανειακά και κυρίως με τα υπόγεια ύδατα στη λεκάνη Πηνειού.
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για το ζήτημα, κατά την οποία απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα απ’ όλες τις πλευρές.
Στην κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης του 2014, τα οποία προβλέπουν την μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, αποτελούν μονόδρομο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής».
Ο Γ. ΚΩΤΣΟΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός σημείωσε τα εξής: «Συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη όπου του εξέφρασα τις ανησυχίες όλων των επιστημονικών φορέων της Θεσσαλίας που εμπλέκονται με το θέμα της Διαχείρισης των Υδάτων έπειτα από πληροφορίες για προσπάθεια αλλοίωσης των μελετών των επικείμενων σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων της Λεκάνης του Πηνειού.
Τα σχέδια Διαχείρισης πρόκειται να τεθούν σε διαβούλευση τον επόμενο μήνα και είναι ένα θέμα που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της Θεσσαλίας. Μέσα από μελέτες προκύπτει πως οι υφιστάμενες ποσότητες του Πηνειού δεν επαρκούν και χρειάζεται να ενισχυθούν από ποσότητες του Αχελώου.
Αν δεν γίνει αυτό τότε οι υπολειπόμενες ποσότητες νερού θα χρειασθεί να αντληθούν από υπόγεια κυρίως νερά με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας να επηρεασθεί σε σημαντικό βαθμό. Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον υφυπουργό να τάσσεται στο πλευρό μας κατανοώντας ως Θεσσαλός τη σπουδαιότητα των Σχεδίων Διαχείρισης και την αναγκαιότητα των ολοκληρωμένων μελετών με σκοπό την ορθολογιστική χρήση των υδάτων της περιφέρειας μας».