ΤΟ Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στις 5 Σεπτεμβρίου η υπογραφή της σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Με έντονο το στοιχείο του προβληματισμού από όλες τις πλευρές ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η ενημέρωση που αφορούσε στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

για τη σταδιακή μετεγκατάσταση προσφύγων σε 70 περίπου διαμερίσματα της πόλης.

«Πρόκειται για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο θα διαχειριστούν 26 άτομα τα οποία και θα προσληφθούν με μοριοδότηση και μέσα από συνέντευξη με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, όπου η ΔΗΚΕΛ θα είναι ο μισθωτής και η Ύπατη Αρμοστεία ο χρηματοδότης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ Δ. Μπαμπαλής, που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διασφάλιση του δήμου σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος αλλά και με την αποσυμφόρηση της δομής του Κουτσόχερου.

«Στόχος παραμένει η ομαλοποίηση της κατάστασης και η διασπορά των προσφύγων σε διαμερίσματα της πόλης για την αποφυγή δημιουργίας γκέτο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και του αρμόδιου αντιδημάρχου Δ. Δεληγιάννη, με το δήμαρχο να ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος.

«Θα αρνηθώ να την αναλάβω», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση-απάντηση στις ερωτήσεις της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρ. Καραλαριώτου που ζήτησε μερική τροποποίηση της σύμβασης προκειμένου να διασφαλισθεί ο δήμος αλλά και δέσμευση για την αποσυμφόρηση της δομής του Κουτσόχερου.

Θετική χαρακτήρισε την απουσία των ΜΚΟ από το πρόγραμμα ο Κ. Τζανακούλης, για ρίσκο που ωστόσο μπορεί να περιορισθεί μίλησε ο Έκτ. Νασιώκας, ενώ σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης ζήτησε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για διεκδικήσεις σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι πρώτοι πρόσφυγες αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε 15 περίπου διαμερίσματα μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ ήδη 50 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της Λάρισας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ενοικίασή τους και αυτά θα ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή.

Σημειώνεται πως το όλο θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΗΚΕΛ την Τετάρτη (30/8), ενώ η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ειδικής τελετής παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ