ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ συναντήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου με τον ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών απο τον παγετό. Απο την συνάντηση αναδείχθηκε το πρόβλημα οτι εκατοντάδες παραγωγοί μήλων της Αγιάς δεν θα πάρουν αποζημίωση από τον παγετό παρά την εκτεταμένη ζημιά

που έχει υποστεί η παραγωγή τους.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα μείνουν χωρίς αποζημίωση και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, κάλυψης των οικογενειακών αναγκών σε συνάρτηση με την βαριά φοροληστεία, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ
τα κάθε είδους χαράτσια.
Στην συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα ο εμπαιγμός του ΕΛΓΑ απέναντι στους αγρότες αφού ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ οτι:
1. Οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημιές για τον λεγόμενο δακτύλιο στα μήλα θα αποζημιωθούν μόνο για τα μήλα που παρουσιάζουν δακτύλιο και οχι συνολικά για την απώλεια της παραγωγής τους απο τον παγετό. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι κανείς αγρότης της Αγιάς δεν θα αποζημιωθεί για το “δακτυλίδι” πάγου στα μήλα και δεν δέχεται ο ΕΛΓΑ οτι το δακτυλίδι αποτελεί και ένδειξη συνολικότερου παγετού στο χωράφι.
Για να υπάρξει αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση πρέπει το χωράφι να εμφανίζει ποσοστό πάνω απο 20% μήλα με δακτύλιο παγετού.
2. Ο ΕΛΓΑ καταχρηστικά αποφάσισε οτι η περιοχή της Αγιάς έχει συνολικά μειωμένη παραγωγή που όμως δεν αποδέχεται οτι οφείλεται στον παγετό. Παρόλα αυτά θα το λάβουν υπόψη στην εκτίμηση της ζημιάς για τον παγετό. Αυτό σημαίνει οτι συνάδελφοι που έχουν υποστεί ζημιά αποκλειστικά απο τον παγετό και τα δέντρα τους για παράδειγμα είχαν 50 κιλά μήλα παραγωγή στην εκτίμηση για τον παγετό δεν θα αποζημιωθούν για 50 κιλά το δένδρο αλλά με ανώτερο όριο την μέση παραγωγή κιλών που θα βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε δένδρο για την Αγιά και δεν διευκρινίστηκε πόσο θα είναι. Το ίδιο ισχύει για τις αποζημιώσεις παραγωγών απο την χαλαζόπτωση, θα εκτιμηθούν με βάση την μέση παραγωγή κιλών και οχι τα πραγματικά κιλά που θα έχει πάνω το δένδρο.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τον εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ που όπως υποστηρίζουν θα αφήσει χωρίς αποζημίωση και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες αγρότες της περιοχής.
Καλούν τους αγρότες σε μαζική σύσκεψη αύριο Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο εστιατόριο του ΧΑΤΖΑΚΟΥ ΡΟΥΛΗ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς για να γίνει ενημέρωση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης μας.
“Απαιτούμε άμεσες αποζημιώσεις σε ΟΛΟΥΣ τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά απο τον παγετό και την χαλαζόπτωση.
Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε Δημόσιο ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% απο όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Αγιάς”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com