ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της ΠΕΚ για την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο

Θεωρούμε ως απαράδεκτο τον συνεχιζόμενο επί δύο χρόνια εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας, του κ. Γαβρόγλου και της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., περί κατάργησης των Πανελλαδικών εξετάσεων,

όταν σήμερα στην πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας, επεκτείνουν και ισχυροποιούν τις πανελλαδικές εξετάσεις απομειώνοντας παράλληλα το περιεχόμενο της Γενικής Παιδείας στο Λύκειο.

Σήμερα στις εποχές της γνώσης και της μάθησης αλλά και της ανούσιας εν πολλοίς πληροφορίας είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενίσχυση της Γενικής εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να έχουν επαρκή μορφωτικά εφόδια για να μπορούν να εξελιχθούν με καλές προοπτικές στη ζωή τους.

  •  Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην  κατάργηση γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων, μόνο και μόνο για να υπηρετηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και το σύστημα πρόσβασης.
  •  Θεωρούμε ότι αυτό που προέχει είναι μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στο περιεχόμενο του σχολείου: με ενίσχυση της Γενικής Παιδείας και του παιδαγωγικού και πολιτισμικού προσανατολισμού του λυκείου.
  •  Προτείνουμε την εφαρμογή ενός Εθνικού Απολυτηρίου με προφανώς πανελλαδικές εξετάσεις μόνο στο τέλος της Γ΄ λυκείου σε έναν προσδιορισμένο αριθμό μαθημάτων. Ήδη ως παράταξη έχουμε δημοσιοποιήσει τη σχετική πρότασή μας.
  •  Ζητάμε να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική κοινότητα και πρωτίστως με την ΟΛΜΕ. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην εκπαίδευση χωρίς την ενεργό συμμετοχή του οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος και των εκπαιδευτικών – πολλώ μάλλον όταν είναι αντιτιθέμενοι.

Η τελική ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής  προφανώς ανήκει στη θεσμική αρμοδιότητα του Υπουργείου. Θεωρούμε όμως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και δεν έχει τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι ατελέσφορη, όπως έχει καταδείξει με τον πιο εμφαντικό τρόπο η ιστορία της εκπαίδευσης.

Υ.Γ. Η Π.Ε.Κ. θα επανέρχεται διαρκώς με συγκεκριμένες και αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις από τη στιγμή που θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com