ΦΟΒΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Τουλάχιστον δύο νεκροί και αρκετές υλικές ζημιές είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός. Καταγράφηκε τσουνάμι, τα κύματα του οποίου πιθανώς θα πλήξουν οκτώ χώρες.Adtech Ad

Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών συντάραξε στις 07.49 το πρωί της Παρασκευής τη νότια ακτή του Μεξικού. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του, ενώ καταγράφηκε τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει το 0,7 του μέτρου.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Πολιτείας των Τσιάπας και 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Pijijiapan.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 33 χιλιόμετρα. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το Σεισμολογικό Κέντρο της Κίνας μεταδίδει ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 20 χιλιόμετρα και το μέγεθός του εκτιμάται στα 8.2 Ρίχτερ.

Η πολιτική προστασία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτιρίων.

Οι κάτοικοι της πόλης του Μεξικό βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων τέθηκαν σε λειτουργία. Σε κάποιες συνοικίες υπήρχε και διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης.

Το 1985 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Το επίκεντρο του σεισμού:

Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι ενώ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, καταγράφηκαν σε μερικές ακτές του Μεξικού κύματα ύψους 70 εκατοστών.

Επίσης, κύματα από 0,3 έως 1 μ. μπορεί να πλήξουν ακτές των Cook Islands, του Εκουαδόρ, της Γαλλικής Πολυνησίας, της Γουατεμάλας και το Κιριμπάτι.

Τέλος κύματα μικρότερα του 0,3μ. μπορεί να πλήξουν ακτές της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Χαβάης, της Ονδούρα, του νησιού Javris, της Νικαράγουα, των βορειοδυτικών νήσων της Χαβάη, των νήσων Palmyra, του Παναμά και του Περού.

(Φωτογραφίες: AP / Rebecca Blackwell)

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ