ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής

Με την υπόθεση της υπερκοστολόγησης των αρθροσκοπήσεων ασχολήθηκε την Τετάρτη 6/9/2017, στο δεύτερο γύρο συνεδριάσεών της η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά το διάστημα 1997 – 2014.

Η σχετική υπόθεση αφορά την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Μ. Βορίδης και αναπληρωτής υπουργός ο Μ. Σαλμάς και στηρίζεται κυρίως στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την «προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Συμέλας Σαπίδου, το Νοέμβρη του 2016.

Εκείνη την περίοδο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε ότι η διαγνωστική αρθροσκόπηση με οπτική ίνα «είναι απολύτως ίδια με την μέχρι τότε διαγνωστική αρθροσκόπηση στο χειρουργείο» και ότι στο εξής θα μπορεί να γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιδιωτικό ιατρείο. Με βάση αυτήν τη γνωμοδότηση «ήρθε» Υπουργική Απόφαση που κοστολογούσε τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στα 1.500 ευρώ. Επιπρόσθετα, η εξέταση αυτή γινόταν από ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο το οποίο φέρεται να έχει σχέση με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Στη συνέχεια το ΚΕΣΥ, με νέα γνωμοδότηση, το 2016, αποφάνθηκε ότι τελικά η τιμή της εξέτασης είναι 150 ευρώ.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε χτες να καλέσει ως μάρτυρες την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Μ. Βορίδη, Λ. Γρηγοράκο και Μ. Σαλμά). Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να καταθέσει και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, καθώς με αυτόν υπουργό βγήκαν τα εντάλματα για την πληρωμή των υπερκοστολογημένων τιμολογίων.

Ο κος  Γ. Λαμπρούλης  βουλευτής του ΚΚΕ  ανέφερε ότι βεβαίως θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ωστόσο επισήμανε ότι αν κάτι αναδεικνύεται και από το θέμα των αρθροσκοπήσεων είναι ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αφήνουν συνειδητά στο απυρόβλητο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι ότι η Υγεία στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος «αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα». Σε αυτό το έδαφος φύονται τα σκάνδαλα, τα οποία θα συνεχίσουν να «καλλιεργούνται» όσα μέτρα και αν ληφθούν, θυμίζοντας ότι ήδη υπάρχει ένα «πλούσιο» θεσμικό πλαίσιο, όμως τα σκάνδαλα και η διαφθορά «καλά κρατούν».

Τα σκάνδαλα αξιοποιούνται από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και ως άλλοθι για παραπέρα περικοπές σε κονδύλια, σε βάρος ακόμα και αυτών των εντελώς υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, σε βάρος του λαού, τον οποίο αναγκάζουν να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην ήδη λεηλατημένη του τσέπη. Πρότεινε δε ανάμεσα στους μάρτυρες να συμπεριληφθεί και ο τότε πρόεδρος του ΚΕΣ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ