ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΙΡΜΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

Ο τυφώνας Ίρμα έφθασε στη Φλόριντα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο μετά από την Κούβα. Τρόμος επικρατεί στις ΗΠΑ όπου πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο τυφώνας Ίρμα έχει σπείρει τον τρόμο αλλά και τον θάνατο καθώς 22 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οι εικόνες καταστροφής μετά το πέρασμα της Ίρμα είναι σοκαριστικές.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην αμερικανική ιστορία.

Τα μεσάνυχτα ο τυφώνας βρισκόταν 145 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των νησιών Κι Γουέστ και κινούνταν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Ο Ίρμα  θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα αν και αναμένεται να ενισχυθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις σε καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν τα Κι Γουέστ. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 220.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Κυριακή το πρωί, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή», εκτίμησε το κέντρο.

Δείτε LIVE εικόνα

«Φύγετε τώρα για να ζήσετε»

Πανικός, φόβος, τρόμος! Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το συναίσθημα που επικρατεί στην Φλόριντα αυτές τις ώρες, με τον πανίσχυρο Κυκλώνα Ίρμα να έχει φθάσει.

Δραματικές ήταν και οι προηγούμενες ώρες. Λίγο πριν φτάσει η Ίρμα ο κυβερνήτης της πολιτείας έκανε έκκληση στα εκατομμύρια κατοίκους του Μαϊάμι και των άλλων περιοχών που έχουν λάβει εντολή εκκένωσης των περιοχών τους, να το κάνουν αλλιώς δεν θα επιβιώσουν! Συγκεκριμένα πάνω από 6 εκατομμύρια έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Φύγετε ΤΩΡΑ αλλιώς δεν θα επιβιώσετε» είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Ρίο Σκοτ!

Η καταστροφική πορεία της Ίρμα

Αφού προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κεντρική και την ανατολική Κούβα, ο κυκλώνας Ίρμα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα υψηλότερη από 200 χιλιόμετρα την ώρα, άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση της Φλόριντας, γνωστοποίησαν οι κουβανικές αρχές.

Μετά τις 18:00 το Σάββατο τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας), το μάτι του κυκλώνα, που βρισκόταν λιγότερα από 100 χλμ. βόρεια του θέρετρου Βαραδέρο (κεντροδυτικά), άρχισε να μετακινείται προς τα βορειοδυτικά και να απομακρύνεται από τις ακτές της Κούβας, ανέφερε ο κουβανός μετεωρολόγος Χοσέ Ρουμπιέρα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Περί τις 00:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) το μάτι του κυκλώνα Ίρμα έφθασε στα στενά της Φλόριντας και το φαινόμενο θα αρχίσει να πλήττει τις ακτές της αμερικανικής Πολιτείας περί τις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παραμένει σε συναγερμό η Κούβα

Ως το απόγευμα σήμερα η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορίας 3 πλέον, ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

newsit.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ