ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δήλωση του προέδρου του ΕΚΝΛ, Τάσου Τσιαπλέ, για το ΕΛΙΝΥΑΕ

Οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), ξεκινούν κινητοποιήσεις ενάντια σε προτάσεις για απολύσεις, διεκδικώντας τη διασφάλιση υλοποίησης του αναγκαίου επιστημονικού έργου για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν (μόνο το τελευταίο δίμηνο 18 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο), οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) «προτείνουν» τη συρρίκνωσή του, με κλείσιμο 4 περιφερειακών παραρτημάτων (Βόλου, Κρήτης, Κομοτηνής, Τρίπολης) και απολύσεις προσωπικού. Οι απολύσεις δεν αποκλείονται ούτε από την πλευρά των εκπροσώπων της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ (και ας βαφτίζονται διαφορετικά).

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου και η μεθόδευση συρρίκνωσής του είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας.

Ο στόχος του κεφαλαίου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους είναι η αιτία για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τις μειώσεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας που αυξάνουν την επικινδυνότητα. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΙΝΥΑΕ σχετίζεται και με την κρατική πολιτική «στάσης πληρωμών» της σημερινής κυβέρνησης για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας των εργαζόμενων του ΕΛΙΝΥΑΕ πρέπει να δεθεί με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας, για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και για την προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς και απέναντι στο συνδικαλισμό της ενσωμάτωσης που τους σιγοντάρει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ