Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, επανέρχεται στο θέμα των εμβολιασμών με επίκαιρη ερώτηση που πρόκειται να συζητηθεί στις 25/9.
Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία), το τελευταίο τετράμηνο (έως 3/9/17) έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ «Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι. Μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.
Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος».
Κατά την συζήτηση προηγούμενης επίκαιρης ερώτησης (19/05/2017) ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία παρέχει οικονομικά κίνητρα. Στον Καναδά η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο και στη Σλοβενία η άρνηση εμβολιασμού των παιδιών έχει συνδεθεί με ποινές.
Στην Ελλάδα με το άρθρο 33 του Ν.2676/1999 καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ωστόσο, η περίπτωση των εμβολιασμών ομοιάζει με αυτή του καπνίσματος, το οποίο απαγορεύεται ρητά, παρόλα’ αυτά, όλοι καπνίζουν παντού. Η υποχρεωτικότητα όμως της αγορανομικής διατάξεως, που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν αίρεται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα, το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή για τις περιπτώσεις μη εμβολιασμού, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητά του.
Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς και των συστάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ερωτάται ο κ. Υπουργός α) σε ποιες δράσεις σκοπεύει να προβεί, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού; β) Με ποιο τρόπο σκοπεύει να κάμψει τις αντιρρήσεις γονέων; Προσανατολίζεται -σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον- στη δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων;