Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΩΝΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Το τμήμα Παιδείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας εύχεται σε όλες τις μαθήτριες και μαθητές και τις οικογένειές τους, καλή σχολική χρονιά.  Το νέο σχολικό έτος ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς κόντρα στις όποιες Κασσάνδρες της καταστροφολογίας και της απόκρυψης της πραγματικότητας.

Παύει πια μετά από δεκαετίες να αποτελεί ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας το αυτονόητο.

Για δεύτερη χρονιά τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους, και 1η Σεπτέμβρη τα βιβλία στο σύνολό τους βρίσκονταν στις σχολικές αίθουσες.

Για πρώτη φορά προσλήφθηκαν έγκαιρα πάνω από 15.000 αναπληρωτές στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πάνω από 8.500 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων είναι στη θέση τους και οι 15000 καθαρίστριες/στές.

Είκοσι χρόνια μετά, εκδόθηκε νέο προεδρικό διάταγμα για την, ενιαία πλέον, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και  από τη φετινή χρονιά, μετά τη θεσμοθέτηση του Νέου Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου στα Νηπιαγωγεία και  Δημοτικά Σχολεία, οι μαθητές και μαθήτριες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας  έχουν και αυτοί  πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα στα, 834 ολιγοθέσια σχολεία που από φέτος γίνονται Ολοήμερα.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ, βάζοντας φραγμούς σε αυθαιρεσίες και απορρυθμίσεις που ενίσχυσε το προηγούμενο, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, θεσμικό καθεστώς. Ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα και τη δημοκρατία στα ΑΕΙ. Στα παιδιά των  λαϊκών οικογενειών δίνεται  η δυνατότητα δωρεάν μεταπτυχιακών σπουδών. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα ενίσχυσης νέων επιστημόνων, ώστε αυτοί να παραμείνουν στη χώρα. Από το 2009 για πρώτη φορά δόθηκαν 500 νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί επιπλέον 500 για το 2018.

Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση με σημαντικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιήθηκε το μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους και διευρύνθηκε η πρόσβαση  των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ανατρέποντας την αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,85 % του ΑΕΠ, ενώ η τρίτη δόση έχει ήδη δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Για τους εκπαιδευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ το αίσιο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί σαφώς την επάνοδο σε μία κανονικότητα αλλά ως αριστερά δεν εφησυχάζουμε. Η ουσιαστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση απαιτεί σύγχρονα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία και συνεχείς, σοβαρές επιμορφώσεις.Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για ένα ποιοτικά δημοκρατικό και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Διεκδικούμε περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης από την Προσχολική Αγωγή μέχρι και τα Πανεπιστήμια, μόνιμους διορισμούς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ