ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

«Η μεγαλύτερη παγίδα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος και της δικιάς μας Επιτροπής μετά από αυτή του 1993, είναι να μη δούμε, όχι το τι προτάσεις πρέπει να κάνουμε, αλλά το πώς θα οργανώσουμε ή θα μπορέσουμε να συντονίσουμε, κομμάτια της Εκτελεστικής Εξουσίας των δημοσίων οργανισμών,

που εμπλέκονται και είναι πολλά: από το σχεδιασμό των σχολείων για τα επόμενα είκοσι χρόνια μέχρι το Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό, ώστε να ενσωματώσουν δράσεις, οι οποίες να βοηθούν στην ανατροπή της δημογραφικής γήρανσης» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό σε συνεδρίαση επί του πορίσματος της αντίστοιχης επιτροπής του 1993.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεφύγουμε από επιδοματικές πολιτικές οι οποίες δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέγοντας ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση υπηρεσιών φροντίδας για το παιδί. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών και των υγειονομικών παροχών, και λιγότερο επιδοματικές πολιτικές οι οποίες στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν και προτεινόταν από αυτή την έκθεση κυρίως το 1993 και οι οποίες φαίνεται να αποτυγχάνουν.  Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως σε οριζόντια μέτρα που αφορούν όλο τον πληθυσμό είτε είναι μονογονεϊκές οικογένειες είτε είναι πολύτεκνοι είτε είναι  οικογένειες που δεν τολμούν σήμερα να κάνουν παιδιά λόγω του γενικότερου προβλήματος. Οι πολιτικές μας πρέπει να αποσκοπούν από εδώ και πέρα στο να πείσουμε τις οικογένειες, τις νέες μητέρες, τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αν θέλετε, να κάνουν ένα ακόμη παιδί. Αυτό που πρέπει να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί είναι περιβάλλον ασφάλειας που να επιτρέπει στα νέα ζευγάρια και τις νέες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com