ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Η ΝΙΚ. ΜΠΑΣΔΕΚΗ

Την απόφασή της να είναι εκ νέου υποψήφια Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ανακοίνωσε σήμερα η γνωστή δικηγόρος Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη, η οποία στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της ζητά τη στήριξη και τη συνδρομή  όλων των συναδέλφων της,

“με στόχο την επανεκκίνηση της λειτουργίας ενός οργάνου που θα  είναι ενωτικό  και θα στέκεται αλληλέγγυο σε όλα τα μέλη του”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη δήλωση υποψηφιότητας η κ. Μπασδέκη αναφέρει:

“Η  κρίση των τελευταίων επτά ετών που διέλυσε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, άγγιξε εδώ και καιρό, τα κύτταρα της ίδιας της δημοκρατίας μας και δημιούργησε συνθήκες εκφυλιστικές για το πολίτευμα. Το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η Μεταπολίτευση αποδεικνύεται πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση νοοτροπιών και πρακτικών, συχνά αντίθετων και στο Σύνταγμα ακόμη. Όλα όσα υποστήκαμε τα τελευταία χρόνια και όσα διαφαίνονται να συμβούν στο μέλλον δημιούργησαν ρωγμές στην ίδια την δικαιοσύνη που αν τις επιτρέψουμε να συνεχιστούν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στους θεσμούς της Χώρας.

Κάθε δικηγόρος της χώρας, εκτός των θλιβερών αυτών διαπιστώσεων, έχει επί πλέον να αντιμετωπίσει και μια σειρά καθημερινών προβλημάτων που δημιουργούν ασφυξία και τον οδηγούν σε αδιέξοδο.

Οι απερχόμενες διοικήσεις διαχειρίστηκαν λανθασμένα και εντελώς αναποτελεσματικά τη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, που εξαπολύθηκε σε βάρος των  εργαζομένων και σκληρά δοκιμαζομένων δικηγόρων στο πεδίο της καθημερινής μάχης και υπονόμευσαν την αξιοπρέπειά μας.

Η υπέρμετρη φορολόγηση, η κατάργηση του αφορολογήτου, η επιβολή του ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος, οι αλόγιστες ασφαλιστικές εισφορές εξόντωσαν τον κλάδο και ανάγκασαν μεγάλο αριθμό συναδέλφων εκτός επαγγέλματος και όσοι παραμένουν να  ασφυκτιούν στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και να αδυνατούν να ανταποκριθούν. Σε όλα αυτά αν προστεθούν ο ορυμαγδός αλλαγών και τροποποιήσεων νόμων κατ’ εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων, τα ακριβά παράβολα υπέρ Δημοσίου, οι αυξημένες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων στα διπλότυπα, τα δικαστικά έξοδα και   τα αναβολόσημα κατέστησαν την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη πολυτέλεια και αποδυνάμωσαν τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου.

Απέναντι σε όλα αυτά που σκιαγραφούν ένα μέλλον ζοφερό οφείλουμε όλοι οι συνάδελφοι να σταθούμε όρθιοι και μαχητικοί, διεκδικώντας τα αυτονόητα:

 • την αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των δικηγόρων , ώστε να εξομοιωθεί με τον τρόπο φορολόγησης των μισθωτών, άλλως τη θέσπιση αφορολόγητου, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την εφαρμογή του συστήματος εσόδων – εξόδων.
 • την κατάργηση ή μείωση του ποσοστού ΦΠΑ με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής βάσης στο ποσό των 25.000€ όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαιϊκες χώρες
 • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άλλως αφαίρεσής του από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος,
 • την κατάργηση ή μείωση των τεκμηρίων φορολόγησης ούτως ώστε ο δικηγόρος να φορολογείται επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού
 • την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών και την έκπτωση αυτών από το φορολογητέο εισόδημα
 • την επιτάχυνση της δικαιοσύνης με την ανάθεση της επίλυσης μέρους των ιδιωτικών διαφορών από τους ίδιους τους δικηγόρους, και την προώθηση των ήδη υφισταμένων μορφών εξωδικαστικής επίλυσης όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία
 • την κατοχύρωση της υπάρχουσας δικηγορικής ύλης και την διεκδίκηση άσκησης παραλλήλων δραστηριοτήτων, συμβατών με το επάγγελμα του δικηγόρου.
 • την μηχανοργάνωση των δικαστηρίων
 • την διαφάνεια στη λειτουργία των οργάνων των δικηγορικών συλλόγων και την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στη Διαύγεια
 • την αναβάθμιση και την διαρκή υποστήριξη του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματός του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης με τη συνεχή συμπαράσταση της διοίκησης.
 • την διαρκή επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου με τη διενέργεια συνεδρίων και σεμιναρίων και την αξιοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για δικηγόρους (πχ παρακολούθηση Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, επιτροπών κλπ)

Είμαστε υπηρέτες του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης και όχι διαμεσολαβητές της δυστυχίας των πολιτών. Είμαστε ο επιστημονικός κλάδος που εγγυάται την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και όχι ένα γρανάζι στον μηχανισμό της εκάστοτε εξουσίας. Είμαστε ένας κλάδος που οφείλουμε να διεκδικήσουμε  την πλήρη αποκατάσταση του θεσμικού μας ρόλου ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης .

Για όλους αυτός τους λόγους και με  την εμπειρία της πολυετούς μάχιμης δικηγορίας στις δικαστικές αίθουσες θέτω τον εαυτόν μου στη διάθεση των συναδέλφων μου, ζητώντας τη στήριξη και τη συνδρομή  όλων, με στόχο την επανεκκίνηση της λειτουργίας ενός οργάνου που θα  είναι ενωτικό  και θα στέκεται αλληλέγγυο σε όλα τα μέλη του ανεξαιρέτως , χωρίς διαχωρισμούς, που θα αξιοποιήσει όλο το επιστημονικό δυναμικό του και που μαχητικά θα αντιμετωπίσει όλα εκείνα τα μέτρα που μας έχουν καταδικάσει στον αφανισμό”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com