ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΤΟ 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟ)

Σήμερα η ομιλία με την   Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η μεγάλη  συναυλία  με τους με τους Imam  Baildi

Με  πολύ μεγάλη  συμμετοχή και σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο “Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του …αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς” (Βλ. Μαγιακόφσκι)» άνοιξε χθες  Παρασκευή, τις πύλες του στη Κοίτη του Πηνειού το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»  και ολοκληρώθηκε σήμερα .

Για άλλη μια χρόνια ο γνώριμος χώρος του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, νεολαία, παιδιά, αλλά και μεγαλύτερους επισκέπτες. Με νέους χώρους, όπως της ΟΓΕ, αλλά και με «σταθερά στέκια», όπως το Μαθητικό, των ΑΕΙ – ΤΕΙ, το Εργατικό, το χώρο Αθλητισμού, το χώρο του Πολιτισμού, το χώρος ενάντια στα ναρκωτικά, το Βιβλιοπωλείο, τον Παιδότοπο και φυσικά την Κεντρική Σκηνή, που φιλοξένησε τη συναυλία του συγκροτήματος ΕΝΑΛΛΑΞ και στη συνέχεια  το μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη με τα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, του Άκη Πάνου και άλλων συνθετών.

Ήδη η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι γέμισαν τη κεντρική σκηνή όπου έγινε  η παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο Σοσιαλισμό» από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που  παρακολούθησε πλήθος κόσμου  με ενδιαφέρων  και συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις .

Ο Στέφανος Λουκάς μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Η μπροσούρα με τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό, αναδεικνύει την τεράστια προσφορά  του σοσιαλισμού στους λαούς,   που το οικοδομούσαν, όσο και σ΄ όλους τους λαούς του κόσμου.

Στην ΕΣΣΔ, εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά στην πράξη το δικαίωμα στη εργασία, καταργώντας την ανεργία ως κοινωνικό φαινόμενο. Μπήκαν τα θεμέλια για την κατάργηση των πολύμορφων οικονομικών, πολιτικών-ιδεολογικών και κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Αναπτύχθηκαν ταχύτητα οι επιστήμες, η δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, η δωρεά ποιοτική Υγεία για όλο τον λαό, προσφέρθηκαν οι κατακτήσεις της ανθρωπότητας στον πολιτισμό.

Εξασφαλίζονταν η κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αυτός είναι ο βασικός νόμος, το κίνητρο της ανάπτυξης της σοσιαλιστικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία δημιουργήθηκαν θεσμοί εξασφάλισης της ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζομένων στη διαχείριση της εξουσίας, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Η ΕΣΣΔ και το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα αποτέλεσαν πραγματικό αντίβαρο στον ιμπεριαλισμό. Ο ρόλος της ΕΣΣΔ ήταν καθοριστικός στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Πάλευε για την ειρήνη. Στάθηκε ανιδιοτελής συμπαραστάτης λαών σε Αφρική, Ασία, Αμερική, κόντρα στον ιμπεριαλισμό. Η Οχτωβριανή επανάσταση εγκαινίασε τη διαδικασία πραγματικής ισοτιμίας εθνών και εθνοτήτων στο δικό της πολυεθνικό κράτος.

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό ασκούσαν πολύμορφη θετική επίδραση στα εργατικά κινήματα των καπιταλιστικών κρατών, στους ταξικούς διεκδικητικούς αγώνες. Υποχρέωναν το καπιταλιστικό σύστημα σε παραχωρήσεις απέναντι  στις διεκδικήσεις των εργαζομένων των καπιταλιστικών χωρών, ‘πως στην εξασφάλιση Κοινωνικής Ασφάλισης , δωρεάν παιδείας, υγείας, πρόνοιας, της οποίας προστασίας των ανέργων κλπ.Βεβαίως, μπορεί να μας πει κάποιος ότι ο καπιταλισμός σήμερα έχει κάνει άλματα στην ανάπτυξη.

Απαντάμε: πράγματι στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων έχουν γίνει άλματα. Το αποτέλεσμα όμως το καρπώνονται οι αστική τάξη  και οι σύμμαχοι τους. Τα δικαιώματα της εργατικής τάξης , των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τσακίζονται για να αυγατίζουν τα κέρδη , υπάρχουν οικονομικές κρίσεις».

Τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού πρέπει να τις βλέπουμε στην ιστορικότητα τους. Η εργατική εξουσία, κάλυψε μια τεράστια αποστολή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Το επίπεδο τους στην Ρωσία το 1917, παρουσίαζε πολύ μεγάλη ανισομετρία και ως σύνολο ήταν πολύ πιο κάτω από αυτό των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Υπήρχε επίσης τεράστια ανισομετρία στην ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση στις Ασιατικές περιοχές συγκριτικά με άλλες.

Αλλά ξεπεράστηκαν με ταχείς ρυθμούς και η ανισομετρία και το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Η προεπαναστατική Ρωσία κατείχε την πέμπτη θέση στον κόσμο στη παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και την τέταρτη στην Ευρώπη.

Αν στα 1913 το εθνικό εισόδημα της Ρωσίας ήταν 1 (μια μονάδα), στα 1975 έγινε 56 μονάδες. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνονταν στη ΕΣΣΔ κατά 9,6% ενώ στις ΗΠΑ κατά 3,8%, στην περίοδο 1951-1975.

Και όλα αυτά μάλιστα σε μια χώρα με τεράστιες καταστροφέα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον εμφύλιο μετά την επανάσταση. Την ιμπεριαλιστική περικύκλωση, τις καταστροφές από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, σε 20 εκατ. νεκρούς, άλλα 10 εκατ. τραυματίες, ισοπέδωση σε 1.710 πόλεις, 70.000 χωριά καταστράφηκαν 32.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, ανώτερα ιδρύματα, καταληστεύτηκαν 98.000 κολχόζ, 5.000 σοβχόζ.  Οι ΗΠΑ στον πόλεμο δεν είχαν καταστραφεί.

Πως η σοβιετική εξουσία κάλυψε την τεράστια απόσταση συγκριτικά με τον καπιταλισμό που δείχνει την ανωτερότητα και τις ενδογενείς δυνατότητες  του σοσιαλιστικού συστήματος;

Στις σοσιαλιστικές –κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις , οφείλονται οι δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης».

Στο χώρο το ενδιαφέρον των επισκεπτών  προκάλεσαν η έκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», και η διαδραστική ψηφιακή έκθεση για την ΟΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία αναφέρθηκε σε όλες τις τρέχουσες  εξελίξεις, τα οξυμένα  λαϊκά προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές κυβέρνησης Ε.Ε. βιομηχάνων και ανέπτυξε την πρόταση διεξόδου  του ΚΚΕ.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν συζήτηση με θέμα: «Η Οχτωβριανή Επανάσταση μέσα από τα σχολικά βιβλία», αφιέρωμα με διασκευασμένα ρώσικα τραγούδια και ποίηση για την Οχτωβριανή Επανάσταση, Λαϊκό – Ρεμπέτικο Γλέντι με τους «laτρεις» και βέβαια η μεγάλη συναυλία με τους Imam Baildi.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ