ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ (CETA)

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου αρχίζει να ισχύει προσωρινά η Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Η προσωρινή εφαρμογή της CETA στις 21 Σεπτεμβρίου έπεται της έγκρισής της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκε στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, θα αρχίσει να ισχύει πλήρως και οριστικά, μόλις την κυρώσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Καναδά, για να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική εφαρμογή της.

Διαδικασία και επόμενα βήματα

Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν τη CETA στις 30 Οκτωβρίου 2016, κατόπιν της έγκρισης των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Στις 15 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε επίσης την έγκρισή του. Στις 16 Μαΐου 2017 η καναδική πλευρά κύρωσε τη CETA. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, μόλις ο Καναδάς ενέκρινε όλες τις απαιτούμενες εκτελεστικές διατάξεις.

Η CETA θα εφαρμοστεί πλήρως, μόλις όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κυρώσουν τη συμφωνία σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους επιταγές. Όταν η CETA τεθεί σε πλήρη ισχύ, ένα νέο και βελτιωμένο σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών (ISDS) που υπάρχει σε πολλές διμερείς εμπορικές συμφωνίες τις οποίες διαπραγματεύτηκαν στο παρελθόν κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ. Ο νέος μηχανισμός θα είναι διαφανής και δεν θα βασίζεται σε ειδικά (ad hoc) δικαστήρια.

Ιστορικό

Το πλαίσιο για τις σχέσεις ΕΕ-Καναδά καθορίζεται με τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης (ΣΣΕΣ), που καθιστά δυνατή την ανάπτυξη ενισχυμένης συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος και ευθύνης, όπως είναι το κλίμα, η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφαλείας. Χάρη στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία τέθηκε προσωρινά σε ισχύ την 1η Απριλίου 2017 και τη CETA είναι δυνατή η περαιτέρω εμβάθυνση στις σχέσεις ΕΕ-Καναδά.

Οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Νότιας Κορέας. Αφότου άρχισε να ισχύει το 2011, οι εξαγωγές της ΕΕ στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 55 %, οι εξαγωγές ορισμένων γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 70 %, οι πωλήσεις αυτοκινήτων της ΕΕ στη Νότια Κορέα τριπλασιάστηκαν και το εμπορικό έλλειμμα μετατράπηκε σε πλεόνασμα. Και η συμφωνία αυτή εφαρμόστηκε προσωρινά για αρκετά έτη μετά την κύρωσή της σε επίπεδο ΕΕ εν αναμονή της κύρωσής της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ