Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Δήμο Λαρισαίων διοργανώνει εκδήλωση μνήμης στα 95 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μ.μ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.
Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Πρωτότυπη Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου
A’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου – Οκτώβριος 2012, Λονδίνο
Επίσης θα παρουσιαστεί «Το χρονικό των δέκα ημερών», ένα βιβλίο με τη μαρτυρία της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη για την προσπάθεια ενός Τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922 (Μικρασιατική Καταστροφή – Αϊβαλί 1922).
Βιογραφικό Σημείωμα Ειρήνης Σαρίογλου
Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ, ερευνήτρια – ιστορικός, γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας – Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Το 2004 εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ, στα αγγλικά, μέρος της διδακτορικής της διατριβής, με θέμα την «Επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974» και το 2011 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στα ελληνικά. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως,
Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη – Αϊβαλί 1922,
Στην Εξορία – Ερζουρούμ Άσκαλε 1942,
Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης,
Ίμβρος – Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης
Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.
Έχει επιμεληθεί τους τόμους
Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά Κωνσταντινούπολη, Πριν-Τότε-Μετά,
Ποιητικά Άπαντα Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου,
Το Ημερολόγιο του Κων. Κιουρκτσόγλου,
Το Χρονικό των 10 Ημερών, Αϊβαλί, 1922
Έχει διδάξει οθωμανική και τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).