ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ΔΕΘ η ΝΔ απηύθυνε στους πολίτες ένα εμπαικτικό σύνθημα. Το κατά κ. Μητσοτάκη «αξίζουμε καλύτερα» δεν αναφέρεται σε όλο το λαό. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και δεν το κρύβει. Γι αυτούς αγωνιά και αυτούς υπερασπίζεται. Είναι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων.

Και στην παιδεία. Είναι εκπρόσωπος των σχολαρχών των ιδιωτικών σχολείων. Οραματίζεται μια διαλυμένη δημόσια εκπαίδευση στην οποία τύχη θα έχουν μόνο οι έχοντες τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Μία ταξική παιδεία που στόχο έχει από τη μια τα νέα παιδιά να μην αποκτούν ολόπλευρη γνώση, ώστε να μπορούν να κατανοούν τους νόμους κίνησης της κοινωνίας – και άρα να μπορούν να την αλλάξουν – και από την άλλη να τελειώνουν το σχολείο έτοιμα να γίνουν φθηνό  και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.

Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση», όπως μας πληροφόρησε από τη Δ.Ε.Θ., οπότε είναι περιττή και μια εκπαίδευση που στόχο έχει να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές πως, όταν μιλά για αυτόνομα σχολεία με ελευθερία στην οργάνωση και στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών, στη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, εννοεί ένα σχολείο χωρίς κανόνες και χωρίς κεντρική εποπτεία, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές φοβισμένους και υποταγμένους.

Είναι αυτό που δρομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης και οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια: 2500 εκπαιδευτικοί στη διαθεσιμότητα & κλείσιμο τομέων των ΕΠΑΛ για να στείλουν τους μαθητές στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αξιολόγηση με κομματικά κριτήρια, τιμωρητική για όσους δεν είχαν σκοπό να σκύψουν το κεφάλι, πολιτική επιστράτευση στους απεργούς καθηγητές, μαθητοδικεία για τους αγωνιζόμενους μαθητές, κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας στους δημοσίους υπαλλήλους., μέτρα τιμωρίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κ.α.

Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. που πιστεύουν και στο παρελθόν έχουν πει πως στο δημόσιο υπάρχει λίπος, πως οι εκπαιδευτικοί και οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι είναι καλοπληρωμένοι, πως θέλουν μαθητές – πελάτες, πως θα μειώσουν τις δαπάνες σε Υγεία – Παιδεία κατά 30%, πως το Δημόσιο θα είναι όσο πιο μικρό γίνεται.  Εκείνοι λέγανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσέλαβε τους άχρηστους στο δημόσιο και πως το Δημόσιο τελείωσε.

Είναι αυτός που ξεστόμισε την πρόθεσή του να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους ώστε το κέρδος από τη μισθοδοσία τους να το χρησιμοποιήσει για να διαγράψει χρέη φοροφυγάδων, υπακούοντας στα προτάγματα του άτεγκτου νεοφιλελευθερισμού που διασφαλίζει την κοινωνική ανισότητα, όπως άλλωστε και το αυτόνομο και υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχολείο που οραματίζεται η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης .

Η αυτονομία των σχολείων σημαίνει πως το κάθε σχολείο θα πρέπει να βρίσκει πόρους από ιδιώτες μαζί με την αύξηση των δημοτικών τελών, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Επειδή όμως, ως γνωστό, οι Ο.Τ.Α. δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες, αλλά ούτε και τους πόρους για να λειτουργήσουν, τα σχολεία θα έχουν ευελιξία στο ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε, ανάλογα με τα κονδύλια που διατίθενται, τα παιδιά να κάνουν όχι όλα αλλά όσα μαθήματα μπορούν να πληρωθούν. Αλίμονο στα παιδιά των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας. Δε θα έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται ούτε τα στοιχειώδη! Και κάπως έτσι θα ερημώσουν κι άλλο αυτές οι περιοχές.

Οι εκπαιδευτικοί δε θα είναι μόνιμοι αλλά την πρόσληψή τους θα την κάνουν οι κάθε λογής χρηματοδότες του σχολείου ή οι διευθυντές – managers που δε θα είναι απαραίτητο να είναι εκπαιδευτικοί αλλά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μόνιμα τη δαμόκλειο σπάθη της τιμωρητικής αξιολόγησης και της απόλυσης αν δε συμμορφώνονται και δεν έχουν σκυμμένο το κεφάλι – απόλυτα πειθήνια όργανα του εκάστοτε διευθυντή. Και φυσικά ο μισθός τους θα διαφέρει από τόπο σε τόπο. Σχολεία κατηγοριοποιημένα, δάσκαλοι ζητιάνοι που θα γυρνάν τα σχολεία παρακαλώντας να δουλέψουν, παιδιά αμόρφωτα.

Υπολογίζει όμως ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. χωρίς τον «ξενοδόχο». Ο λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την οπισθοδρόμηση. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα μείνουν να ονειρεύονται τον εφιάλτη των ακραία νεοφιλελεύθερων σχεδίων τους, όσο εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα προσπαθούμε να κατακτήσουμε μια ποιοτικότερη, πιο αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Για την Αριστερά η ευρεία συμμετοχή στο μορφωτικό αγαθό της Παιδείας αποτελεί στοιχείο χειραφέτησης των λαϊκών μαζών και εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Σήμερα παρά ποτέ η γνώση είναι δύναμη, είναι μέσο κατανόησης, διαχείρισης και αλλαγής της κοινωνίας κι αυτή τη δύναμη τη θέλουμε στα χέρια των πολλών  κι όχι μόνο μιας ελίτ.

Πράγματι, αξίζουμε καλύτερα από τα χειρότερα που μας υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. !

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ