ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ 17η ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Για 17η χρονιά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο που συνδιοργανώθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας, το δήμο Τεμπών – Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Τεμπών, το Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου και τη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου.

Στο χώρο της πλατείας, από νωρίς ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με διαγωνισμό γευσιγνωσίας, αφιέρωμα στην διατροφική αξία του αμυγδάλου αλλά και με χορευτές να επιδεικνύονται σε μοντέρνους χορούς.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου με βραδιά όπερας, με την Μαργαρίτα Παζάρα. Ενώ η εκδήλωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου, με την ομιλία του καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιου Νάνου, με θέμα: «Σωστά και λάθη στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς».

Στην εκδήλωση σύντομο  χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος ,ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός ,οι βουλευτές κ.Χρήστος Κέλλας ,κ.Κώστας Μπαργιώτας και κ.Νίκος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Ξανθή Ζησάκη και τέλος ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Συκουρίου κ.Γεώργιος Καλότυχος.

Ο Κ. Κολλάτος

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος ανέφερε:

Κύριοι Βουλευτές, Κύριε Περιφερειάρχα, Κύριε πρόεδρε του Τοπικού συμβουλίου Συκουρίου, κυρία πρόεδρε του Συλλόγου Γυναικών της Περιοχής Συκουρίου, πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι φορέων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί δημότες, φίλοι και φίλες καλώς ήρθατε στην 17η Γιορτή αμυγδάλου στο Συκούριο. Η γιορτή αυτή είναι πλέον θεσμός για το Συκούριο, το Δήμο Τεμπών και την περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών και φορέων. Εμείς ως δήμος :

-Είμαστε κοντά στον παραγωγό αμυγδάλου

-Είμαστε πλάι στον επαγγελματία της γης

-Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία που αντιστέκεται και που επιμένει να δουλεύει σκληρά.

-Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών που δοκιμάζονται όλο τοχρόνο και αγωνιούν.

Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών την χαιρετάει, την επιβραβεύει, την στηρίζει και την επιδιώκει.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό το θεσμό όπως και κάθε αξιόλογη προσπάθεια προβολής αγροτικών προϊόντων του Δήμου μας,κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης και εξασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητά τους.

Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι θα είμαστε δίπλα στην προσπάθειά τους ως αρωγοί, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει στις τοπικές κοινωνίες και στην αγροτική παραγωγή με έργα ουσίας, άμεσης απόδοσης που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια και αποτελεί το 16 – 18 % του συνόλου της ελληνικής παραγωγής , αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητα του και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στην περσινή γιορτή Αμυγδάλου είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα ένταξης ενός έργουπνοής για την περιοχή. Αναφέρομαι στην κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου Αμπελακίων» στη θέση «Λιβαδότοπος». Το έργο αυτό έχει πλήρη ωριμότητα καθώς έχει εγκριθείτο σύνολο των τεχνικών μελετών και η έκδοσηπεριβαλλοντικών όρων. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε αυτή η επιθυμία μας. Ευελπιστούμε την επόμενη περίοδο να ενταχθεί γι’ αυτό κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση στους παρευρισκόμενους, τον κύριο Υπουργό, τους Βουλευτές, τον κ. Περιφερειάρχη να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης προς τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό έργο υποδομής, καθώς η κατασκευή θα επιλύσει χρόνια αρδευτικά προβλήματα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην επόμενη Γιορτή Αμυγδάλου κάτι θα έχει προχωρήσει, γιατί μόνο τότε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποκτούν αξία και ΝΟΗΜΑ.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Το σύλλογο γυναικών της περιοχής Συκουρίου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, περιφερειακή ενότητα Λάρισας, τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου μας, τους μαζικούς φορείς της περιοχής και όλους τους παραγωγούς, που με την ευαισθησία και την εργατικότητά τους δίνουν, προστιθέμενη αξία σ’ αυτό το εκλεκτό αγροτικό προϊόν.

Εύχομαι από καρδιάς ο Σεπτέμβριος του 2018 να μας βρει όλους εδώ, πιο δυνατούς και με περισσότερα όνειρα !

Σας ευχαριστώ !

Ο Κ. Αγοραστός

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κ. Αγοραστός σημείωσε:

«Η καρδιά το αμυγδάλου  χτυπάει στην  Θεσσαλία γιατί η Θεσσαλία παράγει το 57,5 % του αμυγδάλου της χώρας αυτό σημάνει οτι έχουμε ανθρώπους που δουλεύουνε, ανθρώπους  του πόνου του κάματος, ανθρώπους της παραγωγής αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας, η χώρα πρέπει να βγει από την κατανάλωση  και την οικονομία κατανάλωσης και να μπει στην οικονομία της παραγωγής γι’ αυτό χρειάζονται επαναστατικές  κινήσεις αλλαγής, χρειάζεται μια επανάσταση της παραγωγής για να βοηθήσουμε τους νέους  ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν τα νέα παιδιά, να υπάρξει παραγωγή και εισόδημα που να διανέμεται δίκαια σε όλους και ενα δίκαιο σταθερό σύστημα παραγωγής και μια συνεργασία των υπηρεσιών του κράτους που ειναι αργές .Τιμούμε τους ανθρώπους που κάνουν την μεγάλη προσπάθεια στην χώρα μας στην ποιό δύσκολη στιγμή,τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, αλλά τιμούμε και τους καταναλωτές γιατί  χωρίς κατανάλωση του προϊόντος δεν θα είχε νόημα  η παραγωγή και στέλνουμε ενα μήνυμα οτι τα όρια έχουν εξαντληθεί χρειάζεται και χρειάζεται μια δημιουργική ανατροπή η οποία δίνει την δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμία να παράγει και να μπορέσει να ζει και να εργάζεται. Στέλνουμε  ενα μήνυμα σήμερα απο εδώ το Συκούριο οτι η ακινησία ειναι βλαπτική, βλάπτει την κοινωνία την οικονομία και την εργασία και αναφέρομαι στην ακινησία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του παραγωγικού τομέα και μάλιστα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όπως για έργα νερού ,έργα μεταποίησης , οπως έργα αναδασμού και αλλα ,για αυτό χρειάζεται ταχύτητα αγωνιστικότητα  συνεργασία και συνέργια για να φτάσουμε  στο αποτέλεσμα του οικογενειακού εισοδήματος».

Ο Χρ. Κέλλας

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Συκούριο, στη 17η Γιορτή Αμυγδάλου, μια γιορτή που “ενηλικιώνεται” χάρη στη δική σας αγάπη και στήριξη για το προϊόν και τον τόπο.

Δεν θα αναφερθώ, όμως, σε ευχολόγια και “μαγικές λύσεις” για την παραγωγή και την αύξηση του εισοδήματός σας.

Ασφαλώς και οι ομάδες παραγωγών και τα νέα μοντέλα παραγωγικής διαδικασίας μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων σας, αλλά για να υπάρξουν ομάδες παραγωγών, χρειάζεται πρωτίστως να συνεχίσουν να υπάρχουν παραγωγοί…»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το χαιρετισμό του στην 17η Γιορτή Αμυγδάλου ,στο Συκούριο, ο αν.Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξαπέλυσε επίθεση κατά της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, θέτοντας μια σειρά καίριων ερωτημάτων.

«Πώς να συνεχίσει ένας παραγωγός να παράγει,όταν φορολογείται πέρα από κάθε λογική;

Όταν οι ασφαλιστικές του εισφορές χτυπάνε κόκκινο;

Όταν καλείται να προκαταβάλλει το 100% του φόρου του;

Όταν δεν αποζημιώνεται εγκαίρως και κυρίως όταν δεν γνωρίζει αν τελικά θα αποζημιωθεί;

Έπρεπε να κατατεθούν αλλεπάλληλες ερωτήσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για τις τεράστιες ζημιές στο Καλοχώρι και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις», τόνισε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Δεν έχετε ανάγκη, λοιπόν, από νέες ιδέες, αυτές τις ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, ανάγκη από την υλοποίηση των αυτονόητων έχετε».

Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας, δίνοντας το στίγμα για την “επόμενη μέρα”, επεσήμανε:

«Με ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και αποστροφή σε οτιδήποτε παραγωγικό, μην περιμένετε να προχωρήσει τίποτα.

Είναι στο χέρι μας να επικρατήσει ξανά η λογική.

Η περιοχή του Συκουρίου είναι συνώνυμη με το αμύγδαλο και οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να παραμείνει έτσι».

Τέλος, κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Λαρισαίος πολιτικός αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τεμπών και τη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου λέγοντας:

«Θέλω,όμως, να μου επιτρέψετε να συγχαρώ ξεχωριστά, τον Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου, που με την παρουσία του αλλά και τις γευστικές απολαύσεις που έχει δημιουργήσει, δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στη γιορτή.

Ανάλογες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται απ’ όλους και πραγματικά είναι πολύ ενθαρρυντικό που βλέπω τόσο κόσμο να αγκαλιάζει αυτή την εκδήλωση.

Έχετε καταφέρει η Γιορτή Αμυγδάλου να γίνει θεσμός και εύχομαι ολόψυχα να τα εκατοστίσει».

Ο Γ. Κατσιαντώνης

Τα θερμά του συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γυναικών Συκουρίου και στους συνδιοργανωτές που ανέδειξαν σε θεσμό τη Γιορτή Αμυγδάλου που γίνεται στην περιοχή από το 2001, δείχνοντας μέσα από τη δουλειά και το μεράκι το δρόμο της Ανάπτυξης, έστειλε με επιστολή του ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης  λέγοντας χαρακτηριστικά:

 “Είμαστε εδώ για να πάρουμε μαθήματα δημιουργίας και εξωστρέφειας από τις Γυναίκες του Συκουρίου, που μέσα από τον Σύλλογό τους, μας δείχνουν το δρόμο για της ανάπτυξης!

Δεν είναι τυχαία η φήμη σας στη δημιουργία γεύσεων με βάση το αμύγδαλο, άλλωστε μας το αποδεικνύετε τόσα χρόνια που, με προσωπική δουλειά και μεράκι, φτιάχνετε τις λιχουδιές σας με βάση το αμύγδαλο! Και είστε τόσο άξιες, που ξέρετε πώς να τις προβάλετε μέσα από τη γιορτή αυτή, με την οποία δίνετε προστιθέμενη αξία στην περιοχή σας!

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας! Έτσι κερδίζει ο τόπος σας, έτσι κερδίζουμε και εμείς όλοι στο Νομό Λάρισας και μακάρι το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν και άλλοι Σύλλογοι και παραγωγοί ανά την Ελλάδα, για να βγούμε μια και καλή από την κρίση ως Χώρα!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ