ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς  με τις 13 σχολικές τροχονόμους που απασχολούνται στο δήμο Τυρνάβου είχαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας  Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη και συζήτησαν μαζί τους

για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους και τις ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά με υγεία .

Με αφορμή τη συνάντηση η πρόεδρος της επιτροπής παιδείας σε δήλωσή της ανέφερε:

“Ο Δήμος μας έχει 13 Σχολικούς Τροχονόμους ! Δεκατρείς άψογες κυρίες που κάθε χρόνο τις εργάσιμες μέρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης βάζοντας πάνω απ΄όλα την ασφάλεια των παιδιών μας.

Όταν πληροφορήθηκαν τον πρώτο ποδηλατικό γύρο της Πόλης προς μεγάλη τους τιμή και πραγματικά εξαιρετικό ήθος ,προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν συμμετέχοντας κι εκείνες με το δικό τους ποδήλατο!!!

Πραγματικά τις αξίζουν πολλά ΜΠΡΑΒΟ και πολλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!

Απέδειξαν ότι αγαπάνε τη δουλειά τους και πάνω απ΄όλα βάζουν την ασφάλεια των παιδιών!!!”

Αναφερόμενη στο θεσμό του σχολικού τροχονόμου η κ. Σουρλατζή τονίζει:

“Η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τα συχνά τροχαία ατυχήματα μαθητών μερικές φορές μπροστά σε σχολεία, ανάγκασε τον νομοθέτη να προβλέψει τον Σχολικό Τροχονόμο. Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 41 του Ν. 2094/92.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1997 τίθεται  σε ισχύ ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου.

Ο Σχολικός Τροχονόμος είναι εφοδιασμένος με φορητή πινακίδα STOP, την οποία εκτείνει κατάλληλα πάνω από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο τροχονόμος αυτός φέρει αντανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη “σχολικός τροχονόμος

Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, οι Σχολικοί Τροχονόμοι συγκεντρώνουν τους μαθητές στο πεζοδρόμιο και τους περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο  σε μικρές ομάδες.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης που σχετίζεται με τα καθήκοντα του, ο Σχολικός Τροχονόμος υποβάλει σχετική αναφορά στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των οδηγών και πεζών προς τους σχολικούς τροχονόμους η παραβίαση των οποίων επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα από δικαστήριο και ποινή φυλάκισης του οδηγού μέχρι ενός έτους. Με ανάλογες ποινές τιμωρείται και ο οδηγός οχήματος που συμπεριφέρεται με υβριστικά ή απειλητικά λόγια ή πράξεις προς το σχολικό τροχονόμο που εκτελεί υπηρεσία ή παρεμβάλλει δυσχέρειες ή άλλες προκλητικές συμπεριφορές.

Όταν δείτε ένα σχολικό τροχονόμο να εκτείνει την πινακίδα στοπ πάνω από την επιφάνεια του δρόμου, σταματήστε,  θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια είτε υπήρχε άσφαλτος είτε χωματόδρομος!”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ