ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΦΑΜΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δήλωση του Κ. Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας – Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο κ.Φάμελος εγκαινιάζοντας τη διαδικασία διαβούλευσης της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία , απέδειξε ότι παραμένει όμηρος των δογματικών εμμονών του κόμματος του.

Στην προσπάθειά του να αποκλείσει με κάθε τρόπο την πιθανότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο – κάτι που προβλεπόταν στo προηγούμενο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων που κυρώθηκε το 2014, έδωσε εντολή στους μελετητές – όπως παραδέχτηκαν και οι ίδιοι άλλωστε – να αποκλείσουν συγκεκριμένα σενάρια, όπως αυτό της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο.

Κι ενώ λοιπόν οι μελετητές καταλήγουν ουσιαστικά στο ίδιο έλλειμμα των 250εκ.m3 νερού, προτείνεται μια εξόχως δαπανηρή και εξαιρετικά αμφίβολης ως προς την υλοποίησή της λύση, για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος. Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία δέκα μικρότερων φραγμάτων στο θεσσαλικό κάμπο καθώς και η κατασκευή πεδινών ταμιευτήρων σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο. Τα συγκεκριμένα έργα είναι επιθυμητά, όμως πολλά εξ αυτών δεν βρίσκονται καν σε στάδιο προμελέτης και θα χρειαστούν δεκαετίες για να υλοποιηθούν. Επιπλέον, το κόστοςτους ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.3δις€ όπως αναφέρει το ίδιο το προσχέδιο του αναθεωρημένου Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, με τη χρηματοδότησή τους να είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Με παντελή απουσία χρονοδιαγράμματος, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεωννα βαίνει διαρκώς μειούμενο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει ελάχιστα χρήματα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε έργα τέτοιου μεγέθους καιμε ολόκληροτον προϋπολογισμό τουΠρογράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περίοδο 2014-2020 να είναι μόλις 458εκ.€ για τη Θεσσαλία,  είναι απορίας άξιο πως ο κ.Φάμελος φαντάζεται ότι θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν χρειάζεται μεταφορά νερού από τον Αχελώο, τα έργα στη Συκιά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευή του φράγματος να είναι ολοκληρωμένη κατά 85% και τη σήραγγα Πευκοφύτουκατά 65%. Ο κ.Φάμελος δεν ανέφερε καν τι προτείνει να γίνουν τα ημιτελή έργα τα οποία μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν ως αυτόνομα υδροηλεκτρικά και στα οποία έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, αν ο κ.Φάμελος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν πραγματικά για τη βιώσιμη διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία θα είχαν προχωρήσει σε κάποιες από τις πολλές, απαραίτητες αλλαγές οι οποίες δεν απαιτούν χρήματα για να υλοποιηθούν, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ.

Για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις και όχι ευχολόγια και ουτοπικές λύσεις με εξωπραγματικά κόστη που δεν μπορεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία. Η διαχείριση των νερών δεν πρέπει προσκρούει σε κομματικές αγκυλώσεις, γιατί μόνο με την πλήρη αξιοποίηση όλων των υποδομών που υπάρχουν σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα μείωσης της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, εκσυγχρονισμού των σημερινών δικτύων και μεταστροφής προς νέες καλλιέργειες που θα απαιτούν μικρότερες ποσότητες νερού, θα μπορέσει ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία να έχει μέλλον.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ