ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης στην ημερίδα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων

Σαφές μήνυμα πως «η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης,

χαιρετίζοντας τις εργασίες  της ημερίδας για την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων στη Λάρισα.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο κτήριο του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Ν. Αντώνογλου και αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης,
«επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σοβαρή απειλή για την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωνόταν η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξανόταν η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου. Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από επιστήμονα γεωπόνο και το μέτρο ξεκινά με αναγκαστική εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Επισημαίνω ότι  η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρωτοσυζητήθηκε το 1997. Δηλαδή χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και η πίεση από τον ΟΟΣΑ (Γ’ εργαλειοθήκη – «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους» και συγκεκριμένα οι υπ’ αριθ. 2 και 14 συστάσεις) για να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ένα μηχανισμό προς όφελος της υγείας του καταναλωτή, της υγείας του αγρότη, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης των εισροών».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε από τους επαγγελματίες και επιστήμονες που υπηρετούν στο πλευρό του αγρότη την ελληνική γεωργία τη στήριξη ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα». Πρόσθεσε δε, ότι «ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είμαστε εδώ να λύσουμε με τη βοήθεια των αρμοδίων υπαλλήλων τις απορίες σας και να σημειώσουμε καλόπιστες παρατηρήσεις με στόχο να βελτιωθεί η υπηρεσία σε επόμενη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης».

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com