ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και τους συμμετέχοντες στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου ετοιμάζουν αγρότες, συνδικάτα και φορείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου

σήμερα Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προετοιμάζονται από την πλευρά Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε πως «μέσα από το συνέδριο προσπαθούν να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν».

«Οι πολιτικές τους ξεκληρίζουν την αγροτιά και οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές ως απάντηση στη “θηλιά” που έβαλαν στο λαιμό μας», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας Β. Μπούτα.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΛ ανέφερε τα εξής:

«Το ΕΚΝΛ, από κοινού με εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία απ’ όλη τη Θεσσαλία και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, θα δώσουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αγωνιστική απάντηση με συγκέντρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν και θέλουν να την εξωραΐσουν, μέσα από το διήμερο αναπτυξιακό όπως το ονόμασαν συνέδριο στη Λάρισα στις 10 & 11/10.

Η ανάπτυξη την οποία επαγγέλλονται κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος και της Ε.Ε, Περιφέρεια και Δήμοι, η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, θα φέρει νέα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, των ανταγωνισμών των καπιταλιστών που θα οδηγήσουν σε νέους πολέμους και προσφυγιά.
Σ’ αυτό το «αύριο» θέλει να υποτάξει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας το παραμύθι ότι η «δική» της ανάπτυξη θα έχει τάχα χώρο και για τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, αρκεί ο λαός να την στηρίξει.
Στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη, ούτε για όλους. Και στην ανάπτυξη και στην κρίση, ωφελημένο είναι πάντα το μεγάλο κεφάλαιο.
Όπως έδειξε και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες θα έχουν προτεραιότητα, ενώ για τους εργαζόμενους μοίρασε ψεύτικες ελπίδες.
Το «τέλος της επιτροπείας» που λέει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει το τέλος των θυσιών για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Άλλωστε, ήδη έχει νομοθετήσει νέα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα για τα έτη 2018-2020 και παράλληλα δεσμεύεται ότι οι ανατροπές θα συνεχιστούν έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους. Μπροστά μας βρίσκεται και η 3η «αξιολόγηση», ενώ τα μνημόνια διαρκείας που προκύπτουν από τις συνθήκες και τις συμφωνίες της Ε.Ε και της Ευρωζώνης διαμορφώνουν το αντιλαϊκό πλαίσιο των «επόμενων χρόνων».
Αν δεν ξεσηκωθεί οργανωμένα η εργατική τάξη μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, για να ανακόψει την άγρια επίθεση που δέχεται και να επιβάλει την ικανοποίηση των αιτημάτων της, δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που σφαγιάζονται 8 χρόνια τώρα, γιατί θεωρούνται εμπόδια στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ούτε θα εξασφαλίσει την καταπολέμηση της μεγάλης ανεργίας, ούτε θα καταργήσει την βαριά φορολογία για τα λαικά στρώματα.
Οι απλήρωτοι θα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, η πλειοψηφία των ανέργων θα παραμείνει στην ανεργία και όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι με άθλιους μισθούς και εργασιακές σχέσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, διαρκώς αυξάνεται η μερική απασχόληση και μειώνεται η πλήρης και σταθερή, με αποτέλεσμα στο σύνολο των εργατοϋπαλλήλων η πλειοψηφία να είναι με μερική απασχόληση.
Τα παραδείγματα των κλάδων που έχουν μεγάλη ανάπτυξη εδώ και χρόνια, είναι αποκαλυπτικά για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει στη φάση της ανάπτυξης, όπως και της κρίσης.
Τρόφιμα-Ποτά. Αναπτύσσεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια σε επενδύσεις και κέρδη. Όμως και εδώ οι ίδιοι άθλιοι μισθοί, χωρίς ΣΣΕ, με εντατικοποίηση, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
Τουρισμός. Κάθε χρόνο σπάει το ρεκόρ των ξένων αφίξεων και στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 586 και 511 ευρώ μικτά, με μερική απασχόληση, με μεγάλη εντατικοποίηση.
Όταν λοιπόν η κυβέρνηση με την Περιφέρεια, τους Δήμους, παρέα με τις εργοδοτικές οργανώσεις, θα σχεδιάζουν πώς θα αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, που υποφέρουμε από τις βάρβαρες ταξικές πολιτικές, θα διαδηλώνουμε και θα αξιώνουμε:
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Μέτρα στήριξης των ανέργων, με την χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους ανέργους για όσο διάστημα είναι στην ανεργία, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, πλήρη ασφαλιστική κάλυψή τους.
Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Την επιστροφή όλων όσων μας έκλεψαν κυβερνήσεις και εργοδοσία από τους μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Άμεση επαναφορά με νόμο των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας για όλους και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά των κλαδικών μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν την κατάργηση των ΣΣΕ. Άμεση υπογραφή νέων ΣΣΕ με αυξήσεις.
Κατάργηση της βαριάς έμμεσης και άμεσης φορολογίας που τσακίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αγρότες και ΕΒΕ.
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία-πρόνοια, παιδεία.
Να μην ψηφιστεί νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος, που θα περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, να σταματήσει η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.»

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ