ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ

Αφωνία για τα επεισόδια από την Ε.Ε. ενώ ούτε η ΝΔ είδε κρατική βία

Περισσότεροι από 800 τραυματίες στην Καταλονία, όπου εν μέσω πρωτοφανούς αστυνομικής καταστολής πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Αστυνομικοί εμπόδισαν δια της βίας την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.Την ίδια ώρα ωμός εμφανίστηκε ο Μ. Ραχόι, ο οποίος από τη μία συνεχάρη τους αστυνομικούς και από την άλλη δεν «είδε» κανένα δημοψήφισμα. «Αφωνία» από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ υπέρ του «ναι» ψήφισε το 90,09%, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Καταλονίας, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Καταλονίας: ψήφισαν συνολικά 2.262.424 Καταλανοί. Και βρέθηκαν 2.020.144 ψήφοι (90,09%) ήταν υπέρ του «Ναι», 176.565 (7,87%), υπέρ του «Οχι», 45.586  (2,03%) λευκά και 20.129 nulos (0,89%) άκυρα.

ΒΑΘΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Όπως αναφέρει στο editorial του, ο Guardian, η Ισπανία είναι σε κρίση κι ο πρωθυπουργός της αρνείται να το δεχτεί. Στο διάγγελμά του προς το έθνος, η απάντησή του ήταν απλή: Δεν υπάρχει δημοψήφισμα και δεν υπάρχει πρόβλημα…

Η Ισπανία πληρώνει την αποφασιστικότητα του Ραχόι να σταματήσει το παράνομο δημοψήφισμα με τον πιο απότομο τρόπο και με κάθε κόστος. Οι τελευταίες του δηλώσεις, το μόνο που θα πετύχουν είναι να πυροδοτήσουν κι άλλο την κατάσταση.

Οι Καταλανοί εθνικιστές χρωστούν στον Ραχόι, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΒΙΑ

Ως άνευ προηγουμένου μπορεί να χαρακτηριστεί η επιχείρηση καταστολής του δημοψηφίσματος από τις ισπανικές αρχές. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 844, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Υγείας της Καταλονίας. Οι βίαιες επιθέσεις των ισπανικών αρχών έχουν καταγραφεί σε δεκάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι τραυματίες ανά περιοχή είναι οι εξής:

355 στη Βαρκελώνη (294 στην πόλη)

46 στην κεντρική Καταλονία

27 στην Ταραγόνα

55 στην Τέρες ντε Λ’ Έμπρε

249 στην Ζιρόνα

111 στη Γέιδα

1 στην Πιρινέου Αράν

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΡΑΧΟΪ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στο διάγγελμα που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στην Καταλονία. Εξάλλου, επέλεξε να αγνοήσει την ψηφοφορία που έλαβε χώρα («δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία σήμερα», ισχυρίστηκε), απείλησε εκ νέου τις καταλανικές αρχές και έκλεισε τη δήλωσή του με μία προκλητική φράση: «Σήμερα η δημοκρατία νίκησε επειδή συμμορφώθηκε με το Σύνταγμα»

ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η δήλωση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος μίλησε για μία ντροπιαστική σελίδα της ισπανικής κυβέρνησης, κάλεσε την Ε.Ε. να μην κάνει πλέον τα στραβά μάτια και υπογράμμισε πως η Βουλή της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, εάν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Γενικευμένη είναι η οργή στο εσωτερικό της Ισπανίας, κατά της κυβέρνησης Ραχόι και των ενεργειών της, με πλήθος πολιτικών και αξιωματούχων να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της δημάρχου Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, η ζήτησε «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού».

Μπροστά σε όλα τα πρωτόγνωρα γεγονότα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, προτίμησαν την… «αφωνία». Μόνο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προχώρησε σε επίσημη δήλωση για τις εξελίξεις στην Καταλονία.

«Η Καταλονία δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι Καταλανοί κέρδισαν το δικαίωμα του σεβασμού στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια. Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε στη δήλωσή του, μετά το δημοψήφισμα ο Κάρλες Πουτζντεμόν, πετώντας το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΥΤΕ Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΒΙΑ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τοποθετήθηκε για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία:

«Το αμετάβλητο των συνόρων είναι κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση σταθερότητας για την Ευρώπη.

Μια Ευρώπη που την θέλουμε ισχυρή και ενωμένη.

Όχι ασταθή και κατακερματισμένη.

Σεβόμαστε τις αποφάσεις των πολιτών που λαμβάνονται και εκφράζονται με σεβασμό στο θεσμοθετημένο δημοκρατικό πλαίσιο και σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους κάθε Κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εξαντλητικός διάλογος, η συνεννόηση και η ψυχραιμία είναι τα προσφορότερα μέσα επίλυσης κάθε κρίσης, αφού η χρήση βίας περισσότερο ενισχύει παρά εκτονώνει τις εντάσεις».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ